Rekordszámban pusztultak tavaly az elefántok Sri Lankán

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Egy közparkban homokfürdőző elefánt a Sri Lanka-i Kelaniyában.Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

361 elefánt pusztult el 2019-ben Sri Lankán, több, mint az ország 1948-as függetlenedése óta valaha, jelentették helyi környezetvédő csoportok.

Sri Lankán a becslések szerint 7500 vad elefánt él. A megölésük törvényellenes, de az állatok gyakran kerülnek konfliktusba a gazdálkodó közösségekkel. Bár Sri Lankán általában nagy tiszteletben tartják az elefántokat, egyes gazdálkodók kártevőként tekintenek rájuk, írja a BBC.

Sajeewa Chamikara, a Föld- és Agrikulturális Reformért Mozgalom nevű csoport aktivistája szerint az elefánthalálok 85 százalékát emberi tevékenység okozhatta. Elmondása szerint a gazdálkodó közösségek helyenként villanyáramot vezettek a kerítésekbe, megmérgezték az állatokat, vagy akár robbanószert kevertek ételbe, hogy azzal végezzenek velük.

Szeptemberben még a hatóságok is arra gyanakodtak, hogy azt a hét elefántot, amiknek a tetemét egy rezervátum közelében találták meg, a helyiek mérgezhették meg bosszúból a terményük megsemmisülése miatt.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót