Rekordszámban pusztultak tavaly az elefántok Sri Lankán

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Egy közparkban homokfürdőző elefánt a Sri Lanka-i Kelaniyában.Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

361 elefánt pusztult el 2019-ben Sri Lankán, több, mint az ország 1948-as függetlenedése óta valaha, jelentették helyi környezetvédő csoportok.

Sri Lankán a becslések szerint 7500 vad elefánt él. A megölésük törvényellenes, de az állatok gyakran kerülnek konfliktusba a gazdálkodó közösségekkel. Bár Sri Lankán általában nagy tiszteletben tartják az elefántokat, egyes gazdálkodók kártevőként tekintenek rájuk, írja a BBC.

Sajeewa Chamikara, a Föld- és Agrikulturális Reformért Mozgalom nevű csoport aktivistája szerint az elefánthalálok 85 százalékát emberi tevékenység okozhatta. Elmondása szerint a gazdálkodó közösségek helyenként villanyáramot vezettek a kerítésekbe, megmérgezték az állatokat, vagy akár robbanószert kevertek ételbe, hogy azzal végezzenek velük.

Szeptemberben még a hatóságok is arra gyanakodtak, hogy azt a hét elefántot, amiknek a tetemét egy rezervátum közelében találták meg, a helyiek mérgezhették meg bosszúból a terményük megsemmisülése miatt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér