A dunakeszi járműjavító dolgozói fúrhatják meg a milliárdos magyar-orosz állami bizniszt

gazdaság
2020 január 13., 08:19

A munkavállalók ellenállásán bukhat el a Dunakeszi Járműjavító Kft. eladása. A cég értékesítéséről valószínűleg a legmagasabb szinten döntöttek Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin rendszeres találkozóin, legalábbis erre utal, hogy a kormány tavaly májusban hozott határozatában rögzítette, hogy a cégben meglévő 90 százalékos állami tulajdoni hányadot versenyeztetés nélkül kell eladni az orosz Transzmasholding leányvállalatának, a THM Hungary Invest Zrt.-nek.

Azzal viszont nem számoltak, hogy a társasági szerződés szerint az ügylet lezárásához a cégben 10 százalékot birtokló kistulajdonosokkal, így a cégben részvényes munkavállalókkal is meg kéne egyezniük. Ők viszont csak akkor hajlanának erre, ha a cég értékesítésekor a jogszabályi előírásoknak megfelelően biztosítanák a kedvezményes tulajdonszerzést a dolgozóknak, vagy ezt kiváltanák azzal, hogy a befektető kötelezettséget vállal a további foglalkoztatásukra.

Ilyenről azonban eddig nem tájékoztatták őket, vagyis a jelen állás szerint annyit se kapnának, ami a törvény szerint járna nekik, és az állam még a társasági szerződést is úgy akarja módosítani az eladás előtt, hogy elvegye vétójogukat. (Via 24.hu)