A tehetős családokat támogatja a kormány legújabb adókedvezménye

politika
2020 január 13., 04:46

Orbán Viktor családtámogatási politikájának alapja, hogy az adóból ad kedvezményeket a gyermekek után. Mivel a kedvezményeket a befizetett adóból vonják le, ez már eddig is valójában a tehetősebbeknek jelentett előnyt. Most, hogy Orbán bejelentette a korábban csak négygyermekes anyáknak járó szja-mentesség kiterjesztését a háromgyermekes anyákra, a Portfolio újra megvizsgálta, hogy kik járhatnak ezzel jól, vagy egyáltalán valahogy.

Az utóbbi kitétel fontos, mert ahogy a Portfolio számításaiból is kitűnik, elég sokan sehogy se fognak járni ezzel az adókedvezménnyel. Amennyiben egy család havi bruttó jövedelme nem haladja meg a háromszázezer forintot, akkor hiába minden adókedvezmény, egy fillérrel se fognak több pénzt hazavinni a hó végén. Havi bruttó hétszázezer forintos családi jövedelemnél jelentene úgy ötvenezer forint pluszbevételt az anya szja-mentessége.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a gyermekek után már most adókedvezmény jár, három vagy több gyerek esetén gyermekenként 33 ezer forint. Az anyák szja-mentessége tehát valójában csak akkor válik igazán érezhetővé, ha a gyermekeik már felnőttek, így megszűnik az utánuk járó adókedvezmény.