Bár azt ígérte, eltűnik a világ elől, Benedek pápa most harcba szállt a papi nőtlenségért

külföld
2020 január 13., 05:13
Ferenc pápa (j) elődjével, XVI. Benedekkel, aki hét évvel ezelőtti visszavonulásakor azt ígérte, elvonul a világtól, de azóta rendszeresen száll vitába utódjával.
photo_camera Ferenc pápa (j) elődjével, XVI. Benedekkel, aki hat évvel ezelőtti visszavonulásakor azt ígérte, elvonul a világtól, de azóta rendszeresen száll vitába utódjával. Fotó: AFP

XVI. Benedek pápa úgy érezte, ideje megszólalnia a papi nőtlenség ügyében. Bár Benedek 2013-ban, hat évszázada első pápaként még halála előtt lemondott trónjáról, a cölibátus kérdésében szembeszegülni látszik utódjával, a nála amúgy minden szempontból haladóbb nézeteket valló Ferenccel.

Ferencet ugyan az imént minősítettem haladónak, de arról amúgy szó sincs, hogy ő eltörölné a cölibátust. Csupán azt vetette fel, hogy bizonyos körülmények között enyhítené a papi nőtlenség tilalmát. Például Dél-Amerikában, Amazónia vidékén, ahol bár Brazília a világ legnépesebb, túlnyomóan katolikus országa, nagyon kevés a pap.

Elődje viszont frissen publikált, Robert Sarah bíborossal, az egyház konzervatív szárnyának egyik vezéralakjával közösen jegyzett könyvében védelmébe vette a cölibátust, a papi nőtlenséget, mert szerinte annak "nagy jelentősége van" az egyház életében, hiszen segíti a papokat az egyházi kötelességeikre fókuszálásban, amiben a feleség és a család nyilván csak gátolnák. "Nem tűnik lehetségesnek mindkét hivatás egyidejű ellátása" - írta erről.

A hétfőn megjelenő könyvet a francia Figaro szemlézte előzetesen. Mivel a könyvet hivatalosan még nem olvashatták, a Vatikán hivatalosan nem is reagált az abban foglaltakra.

XVI. Benedek hat évvel ezelőtti visszavonulásakor amúgy megfogadta, hogy "a világ elől rejtetten él" majd. Azóta viszont számos alkalommal fejtette ki cikkekben, könyvekben és interjúkban a nézeteit, amelyek gyakran ütköznek utódjáéval. (Via BBC)