Madárinfluenzát talált a NÉBIH egy Komárom-Esztergom megyei gazdaságban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Madárinfluenza vírus jelenlétét észlelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy nagy létszámú pulykát tartó Komárom-Esztergom megyei gazdaságban - áll a hivatal hétfő délelőtti sajtóközleményében.

Hogy a betegség ne terjedjen tovább, a hatóság úgy döntött, a tulajdonosaik kártalanítása mellett leöli az telephelyen nevelt több mint 53 ezer állatot, a telepet pedig kiürítik.

A szakemberek a gazdaság körüli 3 km sugarú védőkörzetben és 10 km sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe lépnek. Az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendeli a baromfik zártan tartását.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben volt utoljára járvány. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt hazánkban.

A NÉBIH azonban hangsúlyozta:  

A kimutatott H5N8 altípus eddig még nem betegített meg embert Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót