Matolcsy kimondta: Egyértelmű a magyar lakáspolitika kudarca

gazdaság
2020 január 13., 10:08
comments 470
photo_camera Fotó: botost/444.hu

„Miért is ne vallhatnánk be, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol minden jószándék végül fordítva sül el: siker helyett kudarcot szül?” - kezdődik Matolcsy György jegybankelnök írása a Növekedés.hu-n.

Matolcsy György szerint

fenntarthatatlan a lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet.

„Kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló jószándékú családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett” - írja Matolcsy.

2014 óta országosan 104 százalékkal, Budapesten 184 százalékkal emelkedtek a lakásárak, idézi az adatokat Matolcsy. „A lakásállomány megújulási rátája 0.4 százalékra csökkent a kívánatos 1 százalék, valamint a Bécsben tapasztalható 1.5 százalék helyett.”

„A helyzet Budapesten a legrosszabb, de nagyvárosainkban sem sokkal jobb. Fővárosunk a 6. legdrágább az európai fővárosok között mind az ingatlanárak, mind a bérleti díjak terén” - írja a Nemzeti Bank elnöke.

Szerinte a 2014-ben indult új lakáspolitikai ciklus már indulásakor több sebből vérzett:

  • nem volt felelős állami gazdája, 
  • nem volt megvitatott és kiérlelt stratégiája, 
  • féloldalas eszközöket alkalmazott, mert kizárólag a keresletet erősítette, a kínálatot nem, ezért eleve inflációt gerjesztett. 
  • Nem hangolták össze a területpolitikával, a közlekedési fejlesztésekkel, az építőipar és az építőanyag-ipar beruházásaival, valamint a szakképzéssel. 

„A kudarc egyértelmű. Javaslom, nyeljünk egyet és kezeljük a lakáspolitikát az egyik legnagyobb tartalékként. Kell egy vízió, egy stratégia és egy fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet” - vonja le a következtetést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.