Meghalt Roger Scruton, brit konzervatív filozófus

külföld
2020 január 13., 05:03

75 éves korában, súlyos daganatos betegségben elhunyt Sir Roger Scruton, brit konzervatív filozófus és kormánytanácsadó - adta hírül vasárnap este a Guardian.

Scruton több mint 50 könyvet írt erkölcsről, politikáról, építészetről és esztétikáról. A University of London - Birkbeck College tanára volt 1971 és 1992 között.

2016-ban a filozófia és az oktatás szolgálatáért lovaggá ütötték.

Roger Scruton a brit politikában is szerepet vállalt: 2018 novemberében nevezték ki lakáspolitikai tanácsossá, de 2019 áprilisában megfosztották a pozíciójától, amiért rasszista megjegyzéseket tette egy a New Statesman lapnak adott interjúban.

Abból az állításából kerekedett botrány, miszerint a magyar, pontosabban a budapesti zsidóság "a Soros birodalom" része. (Korábbi előadásaiban előszeretettel hangoztatta, hogy a magyar-amerikai filantróp mögött egy zsidó értelmiségiekből álló hálózat áll.)

Elmozdítása után nem sokkal azonban visszahelyezték a hivatalába, miután a New Statesman lap nyilvánosan bocsánatot kért tőle, amiért félrevezetően tálalta, amit mondott abban az interjúban.

Az interjúból állításuk szerint kimaradt például, hogy Scruton közvetlenül az inkriminált mondat után azt mondja: "ez persze nem feltétlenül egy zsidó birodalmat jelent, ilyet ostobaság volna állítani".

Roger Scruton egyébként gyakori vendég Magyarországon, a brit sajtónak egyszer azt mondta, 1987 óta ismeri Orbán Viktor miniszterelnököt.

December elején magas rangú állami kitüntetést is kapott Magyarországtól. Áder János a Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesítette. A kitüntetést Orbán adta át a londoni magyar nagykövetségen (Guardian).