Orbán vejéhez és barátjához vándorolt Simicskáéktól a balatonfüredi vitorláskikötő

Végül Tiborcz Istvánnál és Mészáros Lőrincnél, vagyis Orbán Viktor miniszterelnök vejénél és gyerekkori jóbarátjánál kötött ki a balatonfüredi vitorláskikötő tulajdonjoga, írja az Index Tiborcz és Mészáros közös ingatlankezelő cége, az Appeninn Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közleményéből.

A "Szövi", vagyis a balatonfüredi vitorláskikötő, mely némi kalandok után végül Mészáros Lőrincnél és Tiborcz Istvánnál kötött ki.Grafika: 444.hu

Ez annyiban nem váratlan fejlemény, hogy a kikötőt 2013 márciusában, vagyis még Orbánnal való szakítása előtt Simicska Lajos és üzlettársai szerezhették meg. Az se volt a legtisztább üzlet, Balatonfüred gyakorlatilag verseny nélkül adta át évi 15 milliós bérleti díj fejében Simicska üzlettársa, Fonyó Károly és a Közgép közös tulajdonú cégének, a Solum-Investnek az államtól 2012 őszén ingyen megkapott egykori olimpiai központot, ahol a Magyar Vitorlásszövetség kikötője, a "Szövi" is működött.

Ennek az üzletnek a részleteit a 444 indulásakor részletes cikkben tártuk fel, de ajánlott irodalom az akkor még a Magyar Narancsban író kollégánk, Rényi Pál Dániel témába vágó cikke is.

Azóta megváltoztak a körülmények, Simicska és Orbán szakítása óta semmi látványos nem történt a kikötővel. Nem épült fel új szálloda, helyben lakó édesapám ma délelőtti tájékoztatása alapján az elmúlt hat évben egy kapavágás nem történt arra.

A most bejelentett adásvétel alapján az Appeninn nem a területet szerezte meg - azt továbbra is Balatonfüred város adja bérbe -, hanem a kikötőt bérlő társaságot, a Solum-Investet. Mészáros és Tiborcz cége 76 százalékos üzletrészt vásárolt, a cég maradék 24 százalékát Balázs Attila, a Bayer Construct Zrt. egyik részvényese vásárolja meg. "A Társaság a kikötő magas színvonalú üzemeltetésével és a partnerével közösen tervezett jövőbeni fejlesztésekkel új, magas minőségű termékkel jelenik meg a balatoni turisztikai piacon" - zárta tőzsdei közleményét az Appeninn.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó