Orbán vejéhez és barátjához vándorolt Simicskáéktól a balatonfüredi vitorláskikötő

POLITIKA
2020 január 13., 12:26

Végül Tiborcz Istvánnál és Mészáros Lőrincnél, vagyis Orbán Viktor miniszterelnök vejénél és gyerekkori jóbarátjánál kötött ki a balatonfüredi vitorláskikötő tulajdonjoga, írja az Index Tiborcz és Mészáros közös ingatlankezelő cége, az Appeninn Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közleményéből.

A "Szövi", vagyis a balatonfüredi vitorláskikötő, mely némi kalandok után végül Mészáros Lőrincnél és Tiborcz Istvánnál kötött ki.
photo_camera A "Szövi", vagyis a balatonfüredi vitorláskikötő, mely némi kalandok után végül Mészáros Lőrincnél és Tiborcz Istvánnál kötött ki. Grafika: 444.hu

Ez annyiban nem váratlan fejlemény, hogy a kikötőt 2013 márciusában, vagyis még Orbánnal való szakítása előtt Simicska Lajos és üzlettársai szerezhették meg. Az se volt a legtisztább üzlet, Balatonfüred gyakorlatilag verseny nélkül adta át évi 15 milliós bérleti díj fejében Simicska üzlettársa, Fonyó Károly és a Közgép közös tulajdonú cégének, a Solum-Investnek az államtól 2012 őszén ingyen megkapott egykori olimpiai központot, ahol a Magyar Vitorlásszövetség kikötője, a "Szövi" is működött.

Ennek az üzletnek a részleteit a 444 indulásakor részletes cikkben tártuk fel, de ajánlott irodalom az akkor még a Magyar Narancsban író kollégánk, Rényi Pál Dániel témába vágó cikke is.

Azóta megváltoztak a körülmények, Simicska és Orbán szakítása óta semmi látványos nem történt a kikötővel. Nem épült fel új szálloda, helyben lakó édesapám ma délelőtti tájékoztatása alapján az elmúlt hat évben egy kapavágás nem történt arra.

A most bejelentett adásvétel alapján az Appeninn nem a területet szerezte meg - azt továbbra is Balatonfüred város adja bérbe -, hanem a kikötőt bérlő társaságot, a Solum-Investet. Mészáros és Tiborcz cége 76 százalékos üzletrészt vásárolt, a cég maradék 24 százalékát Balázs Attila, a Bayer Construct Zrt. egyik részvényese vásárolja meg. "A Társaság a kikötő magas színvonalú üzemeltetésével és a partnerével közösen tervezett jövőbeni fejlesztésekkel új, magas minőségű termékkel jelenik meg a balatoni turisztikai piacon" - zárta tőzsdei közleményét az Appeninn.