Tartós, sűrű köd

időjárás
2020 január 13., 05:03

Jó reggelt kívánok! Mondanám, hogy szép reggelre ébredtünk, de ez időjárási szempontból nem volna igaz - már ha valaki nem kifejezett rajongója a fagyos ködnek.

Magyarország pillanatnyi időjárása 2020. január 13-án hajnali 5:50-kor
photo_camera Magyarország pillanatnyi időjárása 2020. január 13-án hajnali 5:50-kor Grafika: OMSZ

Most ugyanis az van, és az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint ne is nagyon számoljunk azzal, hogy csak úgy felszáll. A kiadott elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés alapján országszerte mindenhol legalább hat órán át tartó ködre számíthatunk.

Ebben nagy szerepe van annak, hogy hazánk időjárását anticiklon alakítja. Vagyis nagy változásra ne számítsanak az előző napihoz képest: ma is borult, hideg időnk lesz. Délelőtt az észak-nyugati végeken talán előbukkanhat a nap, így ott fagypont fölé melegedhet a hőmérséklet. Az ország nagy részén viszont borult lesz, és fagyos.

Némi enyhülésre csak a Dunántúlon számíthatunk. A nap ugyan ott se süt ki, de legalább 1-2 fokig felmelegedhet a levegő. Az ország keleti felében azonban egész nap marad a fagy.

Az előrejelzések alapján nagyon másra nem számíthatnk a héten. Péntekig gyakorlatilag ugyanilyen időnk lesz, tartós faggyal és borultsággal, mígnem a hétvégén valamilyen formában, jellemzően ónos esőként vagy hóként már csapadékkal is számolnunk kell.