Tévedésből a frászt hozták több millió kanadaira

külföld
2020 január 13., 06:02

Vasárnap katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak Kanada és a világ egyik legnagyobb atomerőművében, a Torontótól, Kanada legnépesebb városától ötven kilométernyire levő Pickeringben. A gyakorlat részeként helyi idő szerint még napkelte előtt, reggel fél nyolckor riasztást küldtek volna az atomerőmű tíz kilométeres körzetében élőknek.

A pickeringi atomerőmű mind a nyolc reaktora látható ezen a felvételen.
photo_camera A pickeringi atomerőmű mind a nyolc reaktora látható ezen a felvételen. Fotó: Mdf / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Tévedésből Ontario összes lakójának, így több millió torontói polgárnak is kiküldték a riasztást, akik így vasárnap arra a hírre ébredhettek, hogy a kormány tájékoztatása szerint baleset történt a tőlük mindössze ötven kilométerre levő atomreaktorban.

Az erőmű üzemeltetője, az Ontario Power Generation egy órával később a Twitterén jelezte, hogy tévedés történt. "NINCS aktív nukleáris vészhelyzet a Pickeringi Erőműben. Az előző riasztást tévedésből adták ki. Sem a környezetet, sem a lakosságot nem fenyegeti veszély" - írták.

Az ontariói kormány is bocsánatot kért azért, hogy "aggodalmat ébresztettek a közvéleményben", egyben ígéretet tett a történtek kivizsgálására. (AFP via Yahoo News)