Tévedésből a frászt hozták több millió kanadaira

Vasárnap katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak Kanada és a világ egyik legnagyobb atomerőművében, a Torontótól, Kanada legnépesebb városától ötven kilométernyire levő Pickeringben. A gyakorlat részeként helyi idő szerint még napkelte előtt, reggel fél nyolckor riasztást küldtek volna az atomerőmű tíz kilométeres körzetében élőknek.

A pickeringi atomerőmű mind a nyolc reaktora látható ezen a felvételen.Fotó: Mdf / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Tévedésből Ontario összes lakójának, így több millió torontói polgárnak is kiküldték a riasztást, akik így vasárnap arra a hírre ébredhettek, hogy a kormány tájékoztatása szerint baleset történt a tőlük mindössze ötven kilométerre levő atomreaktorban.

Az erőmű üzemeltetője, az Ontario Power Generation egy órával később a Twitterén jelezte, hogy tévedés történt. "NINCS aktív nukleáris vészhelyzet a Pickeringi Erőműben. Az előző riasztást tévedésből adták ki. Sem a környezetet, sem a lakosságot nem fenyegeti veszély" - írták.

Az ontariói kormány is bocsánatot kért azért, hogy "aggodalmat ébresztettek a közvéleményben", egyben ígéretet tett a történtek kivizsgálására. (AFP via Yahoo News)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.