London nem támogatja, hogy új függetlenségi népszavazást tartsanak Skóciában

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A brit kormány hivatalosan is elutasította a skót első miniszter, Nicola Sturgeon felhívását, hogy még az idén írjanak ki egy új függetlenségi népszavazást Skóciában. 

Boris Johnson levele szerint ha népszavazás lenne, akkor csak folytatódna az a politikai stagnálás, amit Skócia az elmúlt évtizedben is megtapasztalt. Johnson kitért arra is, hogy a 2014-es skót függetlenségi népszavazáskor a skót politikusok arról beszéltek, hogy ez egy generációnként egyszer adódó szavazás volt. 

Sturgeon szerint viszont azóta London alapvetően felforgatta a viszonyokat, azzal hogy a britek úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból. Sturgeon ezért december közepén a brit kormányhoz fordult, és arra kérte őket, hogy adják meg a szükséges felhatalmazást a skót parlamentnek, hogy egy jogszerű népszavazást írhassanak ki. 

A kérésre azután került sor, hogy a Skót Nemzeti Párt, melynek Sturgeon a vezetője, a lehetséges 59 helyből 48-at megszerzett a brit parlamenti választáson. Sturgeon már a decemberi brit választások után arról beszélt, a skótok többsége az EU-ban akar maradni, ezért új függetlenségi népszavazást akar, lehetőleg még 2020-ban. 

Boris Johnson most válaszában azt írta, hogy alaposan megvizsgálta Sturgeon érveit, de arra jutott, hogy a skót emberek 2014-ben egyértelműen úgy döntöttek, hogy az Egyesült Királyság tagjai akarnak maradnak, és mind a brit, mind a skót kormány jelezte akkor, hogy tiszteletben fogja ezt tartani. Épp ezért nem tehetik meg, hogy felhatalmazást adjanak egy függetlenségi népszavazás kiírására. 

Arról a skót érvről, hogy időközben a britek az EU elhagyásáról döntöttek, és ez alapvetően átalakította a helyzetet a szigeten, Johnson a válaszlevelében egy szót sem ejtett.