Nicola Sturgeon: A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás

Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A brit parlamenti választáson a skótok elsöprő többsége kinyilvánította, hogy az Európai Unióban akar maradni - mondta péntek délután Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő és a Brexitet határozottan ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP) igen jól szerepelt a választáson: frakciólétszáma a londoni alsóházban 13 fővel 48-ra emelkedett. Az SNP ezzel a második legnagyobb ellenzéki párt a brit parlamentben a Liberális Demokraták előtt.

A választást országos szinten a Boris Johnson brit miniszterelnök vezett e Konzervatív Párt nyerte több mint három évtizede példátlan fölénnyel. Boris Johnson miniszterelnök arról beszélt, ez egyértelmű felhatalmazás a Brexitre.

Nicola Sturgeon erre azt mondta: sajnálkozással ugyan, de el kell ismernie, hogy Johnson mandátumot szerzett a Brexit végrehajtására Angliában, arra azonban semmiféle felhatalmazása nincs, hogy Skóciát is kivigye az EU-ból.

A skót miniszterelnök közölte, hogy kormánya már a jövő héten megkezdi az újabb skóciai függetlenségi népszavazás jogi előkészítését, ami Indyref2 néven fut. Boris Jonhson ezt határozottan ellenzi, Sturgeon szerint viszont a skótoknak joguk van ehhez. „Önnek, mint a Skóciában vesztes párt vezetőjének nincs joga az utunkba állni” - üzente Johnsonnak. „Itt az idő, hogy a skótok döntsenek a jövőjükről.” 

2014 szeptemberében, vagyis jóval a Brexit-népszavazás előtt egyszer már szavaztak erről a skótok. Akkor szűk többséggel, 55 százalékkal azok nyertek, akik maradni akartak az Egyesült Királyságban. (MTI, BBC)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.