Boris Johnson a győzelem után: Egyértelmű felhatalmazást kaptunk a Brexitre

külföld
2019 december 13., 8:04
comments 186

Hatalmas győzelmet aratott a Boris Johnson vezette konzervatív párt a brit parlamenti választáson. A péntek hajnalra módosított exit poll szerint 362 képviselőjük lesz az alsóházban, ez 74 fős többséget jelent.  

A konzervatívok ezzel is a legjobb eredményüket érnék el az 1987-es választások, Margaret Thatcher harmadik kormánya óta.

Boris Johnson miniszterelnök szerint ezzel megkapták az egyértelmű felhatalmazást a Brexitre. Ezzel valószínűleg nem is túloz, a kampány leghangsúlyosabb és legegyértelműbb üzenete a Brexit volt. Johnsonék ígérete szerint mindenképp tartani fogják a 2020 január 31-es határidőt, 

és februárra Nagy-Britannia már nem lesz az EU tagja. 

photo_camera Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Johnson, akit saját nyugat-londoni választókerületében, Uxbridge városnegyedben jelentős fölénnyel újjáválasztottak alsóházi képviselővé, péntek hajnalban azt mondta: a felhatalmazás nemcsak a Brexit megvalósítására szól, hanem az ország egyesítésére és az elsődleges feladatok végrehajtására a brit nép érdekében, például az állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) fejlesztésére.

Johnson már a választás előtt bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt győz, még karácsony előtt ismét az alsóház elé kerül a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás. Az egyezményt a konzervatív kormány - amely az előző, 2017-es választások óta kisebbségben kormányzott - eddig nem tudta ratifikáltatni a parlamentben.

A Downing Street szóvivője péntek hajnalban közölte, hogy a kormány jövő pénteken terjeszti ismét az alsóház elé második olvasatban a Brexit-megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet. Bejelentették azt is, a választási ígéreteinek megfelelően a kormány 50 ezerrel növeli a kórházi szakápolói személyzet létszámát, hatezerrel a körzeti orvosok állományát és felépít negyven új kórházat.

A Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt valószínűleg 1935 óta a legrosszabb eredményért érte el. (Akkor a Clement Attlee későbbi miniszterelnök vezette Labour 154 képviselői helyhez jutott.)

photo_camera Fotó: ISABEL INFANTES/AFP

Corbyn pénteken kora reggel bejelentette, hogy a következő választások idején már nem ő vezeti a pártot, bár azt nem közölte, hogy mikor távozik a Labour éléről. Azt mondta, szeretne mindaddig a posztján maradni, amíg a pártban értékelik azt, mi történt.

Jeremy Corbyn szerint a Labour választási programja „népszerű volt és reményt kínált”, de a Brexit annyira kiélezte a választási vitát, hogy teljesen felülírta a politikai nézetek normális ütköztetésének lehetőségét.

A Munkáspárt gyenge eredménye mögött egy teljesen megváltozott politikai térkép sejlik fel: évtizedes politikai hagyományok borultak fel, hagyományos munkáspárti ipari területeken (az észak-walesi Wrexham vagy Blyth Valley) törtek át a konzervatívok.

A harmadik legnagyobb országos párt, a Brexitet ellenző, EU-párti Liberális Demokraták vezetője, Jo Swinson elvesztette képviselői mandátumát. Swinson, a liberális párt első női vezetője - aki alig néhány hónapja került a párt élére - a skóciai Dunbartonshire megye egyik választókerületében indult, de a képviselői helyet a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő, a Brexitet szintén határozottan ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP) szerezte meg.

Jo Swinson - aki a választási kampány elején még azt mondta, hogy a miniszterelnöki tisztségre törekszik - az eredmény péntek hajnali bejelentése utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „a nacionalizmus hulláma öntötte el” az országot az angol-skót határ mindkét oldalán. Szerinte a választás eredménye milliók számára jelent „rettegést és elkeseredettséget”. Kiesése a parlamentből azt is jelenti, hogy a Liberális Demokratáknak új vezetőt kell választaniuk. Az országos brit parlamenti pártok vezetői ugyanis minden esetben pártjuk miniszterelnök-jelöltjei is, a brit politikai konvenció alapján viszont ezt a tisztséget csak az viselheti, akinek parlamenti mandátuma van.

A Guardian gyorsértékelése szerint az óriás tory győzelem okai között van 

  • a Brexit egyértelmű ígérete
  • az, hogy a konzervatívok sokkal egyszerűbb és érthetőbb üzeneteket fogalmaztak meg
  • Boris Johnson személye, aki sokkal erősebb jelölt, mint Theresa May
  • és a munkáspárti szavazók elfordulása a párttól. 

(MTI, BBC, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt