Szerdától kötelező zászlóval jelezni a sertéshús származási helyét a nagyobb boltokban

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.
Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Január 15-től, szerdától nemzeti zászlóval is kötelező feltüntetni a nagyobb boltok húspultjaiban kapható nem előrecsomagolt, friss sertéshúsok származási helyét - közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az MTI-vel.

A rendelet szerint a 200 négyzetméternél nagyobb üzletekben „a származási hely beazonosítását zászlókkal kell segíteni”. Az ennél kisebb üzletekben a hús szármázását csak betűvel kell jelölni, a rendelkezés a betűk méretéről is szól. 

A születés, a tartás helye és a vágás helye dönti el azt, hogy milyen zászlót kell kitűzni. Abban az esetben, ha ez a három megegyezik, akkor származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor az állattartás és a vágás helyét két külön zászlóval kell jelölni, közölte Éder Tamás. (MTI)