Több ezer eurót kell fizetnie egy szicíliai újságírónak, mert szardarabnak nevezett egy elítélt maffiafőnököt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy szicíliai újságírót hétfőn arra kötelezett a palermói bíróság, hogy fizessen 600 eurós bírságot és fejenként 500 eurós sérelemdíjat Mariano Agate hírhedt maffiafőnök minden egyes családtagjának. Rino Giacalonét Agate rokonai perelték be rágalmazásért.

Az ügy még 2013-ban kezdődött, amikor a maffiózó meghalt, és ennek apropóján Giacalone portrét írt róla egy internetes portálra. Cikkében Giuseppe „Peppino” Impastato maffiaellenes politikai aktivista szavait idézte: „A maffia egy halom szar”. Erre Agate családtagjai rágalmazásért beperelték, és az ügyben először 2017-ben született döntés: az újságírót felmentették. Az államügyész azonban az eljárás megismétlését kérte, így idén januárban újratárgyalták, és a bíróság ezúttal bűnösnek találta és pénzbüntetésre ítélte Giacalonét. Az újságíró ügyvédje bejelentette, fellebbezést nyújt be és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Az ítélet elég nagy felháborodást keltett, nem véletlenül. Mariano Agate a szicíliai maffia, a Cosa Nostra tagja és a Marsala, Salemi és Vita családok feje volt. A nyolcvanas években zajló, több ezer gyilkossággal végződő belső maffiaháborúban a Corleonesi klán oldalára állt, és szoros kapcsolatba került Totò Riinával, minden idők egyik legkegyetlenebb és leghírhedtebb maffiafőnökével. Több gyilkosságért, köztük a két hős olasz bíró, a maffia ellen halálukig küzdő Giovanni Falcone és Paolo Borsellino ellen elkövetett merényletért a bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte. A 90-es években a klánja tagjai együttműködtek a calabriai maffiával, az 'Ndranghetával, közösen csempésztek hasist Marokkóból és kokaint Latin-Amerikából.

Agate 2013-ban, otthonában, természetes körülmények között halt meg. A házi őrizetet egészségügyi állapotára való tekintettel engedélyezték számára. A nyilvános temetést a hatóságok nem engedélyezték, mert attól tartottak, nem lehetne fenntartani a rendet.

Giovanni Falcone és Paolo Borsellino, akiket Agate meggyilkolt, Olaszország nemzeti hősei. Tulajdonképpen az ő munkájuknak köszönhető, hogy elkezdődött egy valamirevaló maffiaellenes harc délen. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér