Ha nem vigyáz, szerdán ipari hó is hullhat a fejére

időjárás
2020 január 15., 05:04

Szerda hajnalban az ország nagy részében mínusz 1-mínusz 4 fokot mértek, és az előrejelzés szerint napközben is hasonlóra számíthatunk. Folytatódik a borult, párás, foltokban ködös idő, de a Mecsek és a Bakony északi oldalán, valamint a délnyugati és délkeleti határ közelében némi napsütésre is lehet számítani.

„A borult, ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás, illetve ún. ipari havazás is előfordulhat” - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. De mégis mi az az ipari havazás? Január 4-én az Időkép írt erről, amikor Borsod megye egy részét ellepte az ipari hó. E szerint „a jelenség szmogos, ködös, kellőképp hideg időben jöhet létre, ilyenkor az ipari területeken és néhány kilométeres környezetükben alakulhat ki pár centis friss hóréteg, mely a gyárak által az egyébként is magas páratartalmú, alacsony szintű rétegfelhőzetbe juttatott vízgőz kikristályosodásának következménye”.

photo_camera A szerda napközben várható hőmérséklet Fotó: OMSZ

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában mínusz 3 és 3 fok között alakul, de ahol kisüt a nap, ennél pár fokkal melegebb is lehet. Késő este mínusz 4, plusz 1 fok várható. Ekkorra már mindenhol borult, párás, ködös lesz az idő, csütörtök hajnalban pedig mínusz 7 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. (OMSZ)