Jávor Benedek szerint az ellenzéki városok többségét kihagyhatják az uniós fejlesztési területekből

2020 január 15., szerda 4:43

Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője nyilvánosságra hozta azt a prezentációt, ami alapján a Népszava hétfőn azt írta, a kormány tervei szerint egyetlen fillér uniós forrás sem jutna Budapestnek a 2021-2027-es költségvetési ciklusban. A bemutatót az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) készítette a következő hét évben Magyarországnak járó operatív programok támogatásainak felhasználásáról. 

Jávor Benedek Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Ebben található egy térkép a fejlesztési területekről, amelyek Jávor elemzése szerint nem teljesen fedik a legszegényebb régiókat, a kormány tehát nehezen érvelhet azzal, hogy ezeket szeretné fejleszteni. „Kiesik belőle Nógrád döntő többsége, Heves, Baranya, a Dél-Alföld szinte egésze, Somogy, amelyek pedig az előterjesztés saját térképe szerint is fejlesztésre szoruló területek” - írja a volt európai parlamenti képviselő. Lefed viszont néhány fejlett régiót, köztük Sopron és a Balaton környékét, valamint Fejér és Komárom-Esztergom megye egy részét. 

Jávor szerint ugyanígy azt se lehet mondani, hogy a kormány a turisztikai fejlesztések alapján jelölte volna ki a területeket, hiszn Budapest az ország legfontosabb turisztikai célpontja, ráadásul a fővároson kívül Eger, Pécs és Szeged is hiányzik a sorból. 

Kijelölték viszont a Közép-Duna Menti Kiemelt Térséget, a közepén a paksi bővítéssel, ami Jávor szerint arra utal, hogy a kormány uniós forrásokat irányítana a beruházás környékére. 

Fotó: Jávor Benedek/ITM

Jávor arra is felhívta a figyelmet, hogy Miskolc kivételével az összes ellenzéki vezetésű megyei jogú város, valamint a nem fideszes többségű Békéscsaba is kívül esik a fejlesztési régiókon. Ehhez képest a fideszes irányítás alatt álló Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok és Szekszárd beletartozik. 

„Természetesen ez a rendszer önmagában még nem jelent forráselvonást. Az majd csak a gyakorlatban derül ki, hogy hogyan is terülnek szét a források az ország településein. Az azonban bizonyos, hogy a kidolgozott rendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy kiszorítsák az ellenzéki vezetésű nagyvárosokat az uniós fejlesztésekből” - írja Jávor.

A prezentációban egyedül az „integrált területi eszköz” címszó alatt említik Budapestet, de ennél több nem derül ki erről. 

A minisztérium szerint majd a „brüsszeli bürokraták” döntenek

Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn károsnak és álságosnak nevezte a terveket, az ITM viszont közleményben reagált a Népszava állításaira: „A kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról" - írták, mert még nincs is megállapodás a 2021-27-es közös költségvetésről. Állításuk szerint „brüsszeli bürokraták” határozzák majd meg, hogy Budapest mennyi pénzhez juthat.