Rogánék két-három naponta mérik a magyarok véleményét

POLITIKA
2020 január 15., 06:36

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda óriási mennyiségben rendeli a közvélemény-kutatásokat, írja a 24.hu egy birtokába került dokuentumra hivatkozva. 

Ez alapján a minisztérium jóformán 2-3 naponta szondásztatja a magyar közvéleményt. A kabinetiroda 2015 novemberi felállásától a 2018-as kormányalakításig közel 400 közvélemény-kutatást készíttettek, többségét a „kormányzati kommunikációs stratégia megalapozására” hivatkozva. A rutin szerint minden hónapban rendeltek egy-egy 500 fős, telefonos lekérdezést, de ezen felül további három-hat, 1000 fős kutatásra is igényt tartottak. 

2015 utolsó két hónapjában, közvetlenül a menekültválság utáni hetekben 55 különböző mérés készült.A lap szerint ezeket az adatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda állította össze a Fővárosi Törvényszék számára abban a perben, amit egy éve indított Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa. Ő azért fordult a bírósághoz, mert hiába kérte a minisztériumot, hogy adják ki a Stop Soros kampányt alátámasztó kutatásokat és a kapcsolódó számlákat. 

photo_camera Fotó: Fedor

Dömötör Csaba, a minisztérium parlamenti államtitkára akkor azt mondta, nem volt szükség külön kutatásokra, mivel Soros György tervei nyilvánosak. A 24.hu szerint a kabinetiroda a perben is sokáig ragaszkodott ehhez az érvhez, most viszont már azt állítják, 

akár létezhetnek is Sorossal foglalkozó kutatások, de az elmúlt években akkora tömegben készültek a felmérések, hogy már maguk sem találják, amit a DK kér tőlük.A kabinetiroda szerint a nyilvántartási rendszerük nem teszi lehetővé, hogy a több ezer oldalnyi anyagban visszakeressék, tartalmaztak-e a kutatások Sorosra vonatkozó kérdést. Megtagadták a költségadatok kiadását is, mondván, ha nem tudják, melyik kutatás foglalkozott Sorossal, akkor azt sem tudják, mennyit költöttek rá. 

Bár a bíróságon tételesen felsorolták a két és fél év alatt elvégzett kutatásokat, ezek témaköreire nem tértek ki, ahogy a felmérést végző céget vagy cégeket sem nevezték meg.