A szexuális erőszakkal vádolt Weinstein azt szeretné, ha inkább más bíróságon tárgyalnák az ügyét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Harvey Weinstein, a szexuális erőszakkal és bántalmazással vádolt egykori hollywoodi producer azt szeretné, ha a manhattani helyett New York állam más bíróságán tárgyalnák az ügyét, írja a Guardian. Ügyvédei arra hivatkoznak, hogy az ellene folytatott, „özönvízszerű” sajtóhadjárat negatív irányba befolyásolta az esküdtek véleményét vele kapcsolatban, így lehetetlenné vált a pártatlan és igazságos eljárás. 

A 87 oldalas indoklásban azt írják, egy új bíróság kijelölésével elkerülhetnék a január 6-án kezdődöt tárgyalásokon tapasztalt „cirkuszt”. Weinstein egyik ügyvédje szerint az újságírók és az operatőrök folyton elállják a bíróság bejáratát, miközben a lépcsőkön a producert bíráló hírességek tartanak sajtótájékoztatókat, odakint pedig tüntetéseket tartanak, amik a tárgyalóterembe is behallatszanak. 

Weinstein érkezik a január 14-i tárgyalásraFotó: Scott Heins/Getty Images/AFP

Weinsteinék már tavaly is megpróbálkoztak ezzel, végül októberben egy öt főből álló bírói testület elutasította a kérést. A Donna Rotunno által vezetett ügyvédi csapat célja az lehet, hogy ha a jövőben bűnösnek találják Weinsteint valamelyik vádpontban, legyen mire hivatkozni a fellebbezéskor. 

A New York-i ügyészség öt szexuális bűncselekmény, köztük szexuális erőszak miatt emelt vádat a producer ellen, ha a legsúlyosabb esetekért is elítélik, akár életfogytiglant is kaphat. A jövő heti tárgyaláson várhatóan hat nő fog tanúvallomást tenni.

Donna Rotunno, Weinstein jogászcsapatának vezetőjeFotó: BRYAN R. SMITH/AFP

Január 6-án a Los Angeles-i ügyészség is vádat emelt ellene egy nő megerőszakolása és egy másik szexuális bántalmazása miatt, mindkét eset 2013-ban történt. Weinstein az őt vádoló nők egy részével már peren kívüli megállapodást kötött

Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya 2017-ben robbant ki. A befolyásos hollywoodi producer bukása indította el a MeToo mozgalmat, amelynek során nyilvánosságra került a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos több száz ember ügye, akik szexuális zaklatást követtek el. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó