Weinstein 47 millió dolláros megállapodást kötött az őt szexuális zaklatással vádoló nőkkel

bűnügy
2019 december 12., 05:07

Harvey Weinstein egykori hollywoodi filmproducer 47 millió dolláros, peren kívüli megállapodást kötött szerdán azokkal a nőkkel, akik szexuális zaklatással vádolták őt, írja a New York Times. Ebből hatmilió dollárt a pert indító nőknek és ügyvédjeiknek utalnak át, 18,6 millió dollárt költenek egy áldozatokat segítő alap létrehozására, és hétmillió dollár illeti Weinstein csődbe jutott filmstúdiójának egyes hitelezőit. Weinstein ügyvédi költségei ezekben az ügyekben 12 millió dollárra rúgnak.

A megállapodás nyilvánosságra került részletei szerint Weinstein és volt munkatársai, köztük az egykori filmstúdiója igazgatósági tagjai, a kártérítés ellenére sem ismerték el a bűncselekményeket. A megállapodást még egy csődbírónak és egy polgári peres bírónak is jóvá kell hagynia.

Harvey Weinstein a manhattani bíróságon
photo_camera Harvey Weinstein a manhattani bíróságon 2018-ban Fotó: STEVEN HIRSCH/AFP

A lap idézi Katherine Kendall színésznőt, akit állítása szerint 1993-ban vert át Weinstein azzal, hogy „munkamegbeszélésre” hívta őt a lakására, ahol aztán meztelenül üldözőbe vette. Kendall azt mondta, csalódott a megállapodás feltételei miatt, mégis beleegyezését adta, részben azért, mert nem akarta, hogy a többi felperes elessen az őket illető kompenzációtól. „Nem örülök neki, de nem tudom, mit tehetnék” - mondta. 

Genie Harrison, Weinstein egykori asszisztensének, Sandeep Rehalnak az ügyvédje azt mondta, ha még jobb feltételeket próbáltak volna kialkudni, talán üres kézzel kellett volna hazatérniük. „Tényleg, igazán a legjobbat hoztuk ki a körülményekhez képest. Fontos, hogy a többi áldozat is tisztában legyen ezzel, és a lehető legmagasabb kompenzációt kapja” - mondta. 

A hírek szerint ugyanakkor két polgári és egy büntető pert nem érint az egyezség, utóbbiban manhattani ügyészek január 6-án ismertetik a vádakat. Az ügyben Weinstein már korábban úgy nyilatkozott, hogy nem ismeri el bűnösségét, és tagadta, hogy a szexuális aktusokra a másik fél egyetértése nélkül került sor.

photo_camera Katherine Kendall Fotó: Phillip Faraone/AFP

A megállapodásról szóló híreket sem Weinstein szóvivője, sem a New York-i ügyészség nem kívánta kommentálni. 

A MeToo kirobbantója 

2017 októberében a New York Times robbantotta ki az elmúlt évtized egyik legnagyobb hatású botrányát, amikor írtak a Weinsteinnel szembeni zaklatási vádakról. Ashley Judd és Rose McGowan az elsők között volt, akik arcukat is vállalva mondták el, mit tett velük a producer. A vádak attól kezdve, hogy Weinstein kéretlenül meztelenkedett előttük, odáig terjedt, hogy fiatal színésznőknek szakmai segítséget ígért szexuális szolgáltatásokért cserébe. 

McGowan például azt mondta, a „Sikoly” című film 1997-es bemutatóján Weinstein behívta a szállodai lakosztályába, majd a megbeszélés végén behúzta abba a szobába, ahol a jacuzzi is volt, levette a ruháit, és akarata ellenére nyaldosni kezdte a nemiszervét, miközben maszturbált. Állítása szerint a botrány kirobbanása után Weinstein azt is megpróbálta elintézni, hogy ne jelenjen meg a szexuális zaklatásokról szóló könyve. 

photo_camera Rose McGowan Fotó: Matthew Eisman/AFP

Weinstein a vádak megjelenése után közleményben kért elnézést, elismerve, hogy sok fájdalmat okozott, de azt tagadta, hogy közel három évtizeden át zaklatta volna női kollégáit. Egy tavalyi, barátságos hangvételű interjúban azt mondta

„igen, szexért cserébe ajánlottam színészi munkákat, de ugyanezt csinálta és csinálja mindenki”. Ugyanakkor tagadta, hogy valaha bárkit is kényszerített volna.  

Weinstein ügyéből nőtt ki a #MeToo-mozgalom, mely során számos nagyhatalmú férfit vádoltak meg visszaélésekkel és zaklatással. A vádak hatására Weinstein cége összeomlott, és csődeljárást indítottak ellene. (New York Times, MTI)