Megszavazza az Európai Néppárt a hetes cikkely eljárást újra bebikázó határozatot az Európai Parlamentben

Belső szavazást tarthattak az Európai Néppártban arról, hogy támogassanak-e egy határozattervezetet, ami megsürgetné az Európai Unió soros horvát elnökségét, hogy foglalkozzon a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított hetes cikkely eljárással - írja csütörtökön a hvg.hu.

Az ötpárti állásfoglaláshoz csatlakozó képviselők arra kérik a horvátokat, hogy rendszeresen szervezzenek meghallgatásokat az ügyben, az EU Tanácsát pedig arra, hogy készítsen konkrét ajánlásokat az országoknak, sőt adjon meg határidőket is, amíg ezeket végre kell hajtani. Egy módosító indítvány azt is javasolja, hogy a jövőben az uniós pénzek felhasználását kössék a jogállam tiszteletben tartásához.

Hogy a határozattervezet várhatóan átmegy-e az Európai Parlamenten, ahhoz előrejelzések szerint kevés kétség fér, az Európai Néppárt frakciódöntése azonban a brüsszeli sajtó szerint „újabb bizonyíték a Fidesz és a Néppárt közötti házasság válságára”.

Az Európai Parlament szerda délutáni plenáris ülésén is érezhető volt ez a feszültség - írja a hvg.hu tudósítója, felszólalásában több néppárti képviselő is éles kritikákat fogalmazott meg a magyar kormánnyal és a jogállamiság helyzetével szemben.

A máltai Roberta Metsola viszont az egész EPP-frakció nevében üzente a Fidesznek és Orbán Viktornak:

A jogállamiság védelme nélkül a szerződéseink csak szép szavak, drága papírra nyomtatva – független igazságszolgáltatás nélkül pedig nem is létezik jogállamiság.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér