Megszavazza az Európai Néppárt a hetes cikkely eljárást újra bebikázó határozatot az Európai Parlamentben

európai unió
2020 január 16., 11:39

Belső szavazást tarthattak az Európai Néppártban arról, hogy támogassanak-e egy határozattervezetet, ami megsürgetné az Európai Unió soros horvát elnökségét, hogy foglalkozzon a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított hetes cikkely eljárással - írja csütörtökön a hvg.hu.

Az ötpárti állásfoglaláshoz csatlakozó képviselők arra kérik a horvátokat, hogy rendszeresen szervezzenek meghallgatásokat az ügyben, az EU Tanácsát pedig arra, hogy készítsen konkrét ajánlásokat az országoknak, sőt adjon meg határidőket is, amíg ezeket végre kell hajtani. Egy módosító indítvány azt is javasolja, hogy a jövőben az uniós pénzek felhasználását kössék a jogállam tiszteletben tartásához.

Hogy a határozattervezet várhatóan átmegy-e az Európai Parlamenten, ahhoz előrejelzések szerint kevés kétség fér, az Európai Néppárt frakciódöntése azonban a brüsszeli sajtó szerint „újabb bizonyíték a Fidesz és a Néppárt közötti házasság válságára”.

Az Európai Parlament szerda délutáni plenáris ülésén is érezhető volt ez a feszültség - írja a hvg.hu tudósítója, felszólalásában több néppárti képviselő is éles kritikákat fogalmazott meg a magyar kormánnyal és a jogállamiság helyzetével szemben.

A máltai Roberta Metsola viszont az egész EPP-frakció nevében üzente a Fidesznek és Orbán Viktornak:

A jogállamiság védelme nélkül a szerződéseink csak szép szavak, drága papírra nyomtatva – független igazságszolgáltatás nélkül pedig nem is létezik jogállamiság.