Trump kinevezte új ellenségeit: a háztartási gépeket

külföld
2020 január 16., 05:47

Amíg kedden az amerikai demokrata elnökjelöltek Iowában vitatkoztak, Donald Trump meglepő célpontot választott magának a Wisconsini Egyetemen tartott beszédében:

a háztartási gépeket.

photo_camera Trump néhány nappal korábban, egy másik kampányeseményen Fotó: SAUL LOEB/AFP

Az elnök szerint a szigorú energiahatékonysági előírások ugyanis tönkretették ezeket az eszközöket. „Mosogatók, vécék, zuhanyzók... Alig jön belőlük a víz” - panaszkodott. „Emlékeznek még a mosogatógépre? Megnyomták, és bumm! Olyan volt, mint egy robbanás. Öt perccel később kinyitotta az ember, és ömlött a gőz”. Trump szerint a modern mosogatógépek olyan rosszak, hogy a nőknek (!) tízszer kell elmosniuk a tányérokat. „Van itt bárkinek új mosogatógépe? Sajnálom” - mondta, és megígérte, hogy a jövőben „gyönyörűek lesznek az edények”.

A Guardian cikke szerint Trump kifakadása nem a semmiből jött, republikánus politikusok ugyanis hónapok óta kritizálják az energiahatékonyságra vonatkozó szabályokat, mondván, hogy ezek miatt többet kell használni a gépeket, és végső soron nem spórolunk velük semmit. 

Decemberben hozzányúltak az Obama által bevezetett, energiatakarékos izzólámpákra vonatkozó előírásokhoz is. Trump szerint ezek a lámpák nemcsak ötször annyiba kerülnek, mint a többi, hanem még el is csúfítják az embert. „Mindig narancssárga vagyok. És maguk is! Szörnyű.”Trump az Egyesült Államok egyik leginkább szegregált városában, Milwaukee-ben kampányolt, ahol a kisebbségek tagjai jellemzően a városközpontban élnek, míg a fehér többség a külvárosban. Az aréna mellett százak tüntettek az elnök ellen.