7 milliárdos többlet helyett 23 milliárd forint adósággal adta át a fideszes vezetés Pécs önkormányzatát

politika
2020 január 17., 16:33

"A Péterffy Attila polgármester úr és az általam aláírt átadás-átvételi dokumentáció tanúsága szerint ez év végéig az Önkormányzat kasszájában mintegy 7 milliárd forint áll a város rendelkezésére, mely részben kötelezettségvállalással terhelt," közölte október végén a város leváltott fideszes polgármestere, Páva Zsolt. Az új városvezető szerint ezzel szemben azt állítja, hogy

"az átadás-átvétel pillanatában a 23 milliárdos működési hiány igen pontos szám volt, ezt ma is meg tudom erősíteni. Azóta több megerősítést is kaptam a tekintetben, hogy ez a szám az igaz, és nem a plusz hétmilliárd."

"De hogy a számháborúban igazságot tegyünk, versenyeztetés után meg fogunk bízni egy független pénzügyi céget azzal, hogy megállapítsa, mekkora is a működési hiány. Számomra nem az a fontos, hogy kinek volt igaza," tette hozzá Péterffy Attila a Pécsmának adott interjúban. Tiszta, világos képet szeretne, hogy "az ötödik év végén, amikor majd megrendelünk egy ugyanilyen auditálást, két megkérdőjelezhetetlen hitelességű szám álljon egymással szemben, és mindenki számára világos legyen, hogy a különbség a mi munkánk eredménye." 

"Egyelőre nem érzékelek büntető szándékot sem az önkormányzattal, sem a cégeivel szemben. Ugyanakkor vannak finom jelek, amelyek azért figyelemreméltóak,"

válaszolta arra a kérdésre, hogy mennyire partner a kormányzat az ellenzéki vezetéssel. Péterffy példaként említette, hogy váratlanul 140 milliós kötbérigényt kaptak a Nemzeti Vagyonkezelőtől a pécsi Zsolnay-gyár nem megfelelő volumenű termelése miatt. Kijelentette: a gazdasági mélypontról való elmozdulást a kormány nélkül nem tudja elképzelni. 

"Az ez évi költségvetésnek stabilnak és reálisnak kell lennie, viszont 2020 végéig 8,54 milliárd forintot kellene visszafizetni a kormánynak. Tavaly egymilliárd forintot tudott törleszteni az állammal szembeni adósságából az előző városvezetés. Idén több mint nyolcszor annyit kellene. Ez szinte lehetetlen."