Orbán: Nyolcszor öltek meg, nyolcszor támadtam fel

2020 január 17., péntek 6:26
449

Péntek reggel a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor, a félórás interjúban a miniszterelnök beszélt Gyöngyöspatáról, az elítéltek kártérítéseiről, Kurzról és persze az Európai Néppártról is.

Ausztria

Orbán csütörtökön Prágában tárgyalt Sebastian Kurz osztrák kancellárral. A miniszterelnök azt mondta, Ausztriában fél évvel ezelőtt titkosszolgálati módszerrel szedték szét a kormányt - ezzel arra utalt, hogy felbomlott a kormánykoalíció, miután nyilvánosságra hozták a szélsőjobboldali Strachéról készült ibizai videót. Orbán szerint Ausztriában egy jobbközép párt egy tőle is jobbra álló párttal szövetkezett, és ő ezt tartja Európa jövőjének. Ugyanakkor üdvözölte, hogy az új osztrák koalícióban egy jobbközép párt egy zöld párttal alkot koalíciót. Migráció és klímaváltozás, erre reflektál az osztrák kormány - mondta Orbán. Ugyanakkor Kurzzal egy kérdésben nem sikerült megegyezni: az osztrák kancellár megígérte, hogy Paks miatt a jövőben is támadni fognak minket.

EP, Néppárt, Soros

Tegnap az EP-ben megszavazták, hogy folytassák a Magyarország ellen indított, hetes cikkely szerinti eljárást. A határozatot a néppárti képviselők is elfogadták. Erről Orbán azt mondta, nagy nap volt. Szerinte Brüsszelben bevándorláspárti többség van. „Érzem rajtuk, hogy lenéznek bennünket” - kesergett. Szerinte ott azt gondolják, hogy mi, magyarok, „elmaradott állapotában vagyunk az emberiségnek”. Úgy véli, Brüsszelben örülnek a bevándorlóknak, ő viszont egyáltalán nem örül neki. „Én nem látom a szépségét, inkább félek ettől”. Arról, hogy az Európai Néppárt képviselői is megszavazták a határozatot, azt mondta, 

„Egy centiméterre voltunk, hogy kilépjünk a Néppártból”.

De mivel a spanyolok, a franciák, és az olaszok kiálltak mellettünk, az reményt adott. „Ha a szövetségeseink elárulnak minket, ott nincs keresnivalónk. De ha ők kiállnak mellettünk, az ad reményt. Másként ma reggel már nem lennénk tagok” - magyarázta a miniszterelnök.

Ugyanakkor szerinte a Soros-hálózat nagyon aktív az EP-ben. És ez bizony probléma. Szerinte Soros György képviselőket vásárol meg az aljas módon megszerzett vagyonából, hálózatot működtet, befolyása van. Orbán szerint ezt úgy hívják, oligarcha, és 

„a világ első számú oligarchája Soros György”.

És hogy miért nem lehet erről nyíltan beszélni Brüsszelben? Mert amikor Soros belefúj a sípjába, meglendülnek a tollak, és nekiesnek szegény politikusoknak a lapokban, azt interneten. Orbán szerint „azt nehéz kibírni. Engem nyolcszor öltek meg, nyolcszor támadtam fel, én már nem félek ettől” - mondta.

Orbán azt is mondta, ha a néppárt nem áll ki Magyarország mellett, új, kereszténydemokrata mozgalmat kell indítani, amihez lesznek szövetségeseink.

Börtönbotrány

A riporter szerint felkorbácsolta az indulatokat, hogy 12 ezer börtönlakónak van kártérítési igénye, azt mondta, nem értik az emberek, hogy hogy van ez.

Orbán azt válaszolta, teljesen abszurd és elfogadhatatlan a helyzet. Szerinte a börtön nem egy romantikus hely, és előfordulhat, hogy egy-egy elítélt sérelmére történik valami, ami kínzásnak minősülhet. A kínzást nemzetközi egyezmények is tiltják, mi is aláírtuk ezeket, és ez jó is van így. Csakhogy „eszes ügyvédcsoportok rájöttek, hogy ebből bizniszt lehet csinálni. 

Jól ismert ügyvédek, az ő személyükkel is kell majd foglalkozni, mégis kihúztak néhány milliárdot az állam zsebéből”.

A miniszterelnök azt ígérte, a parlamenthez fordul, hogy változtassanak a helyzeten.
Úgy gondolja, bármit mondanak a jogszabályok, ez így nem helyes „ezért nem fizetünk”.

„Ezek a derék ügyvédek el fognak menni az európai bírósági fórumokra, és be fogják perelni az országot. Ott nehéz csatákra kell számítani” - tette hozzá.

Gyöngyöspata

Orbán szerint erős érzelmi viharokat vált ki az ügy, ezért higgadtan kell beszélni róla. Azt mondta, az ő kiindulópontja a magyarok igazságérzete. Szerinte a magyarok nem rasszisták, nem utasítják el „élből” a cigányokat, de van egy határ. „Pénzt adunk a semmiért, és ezt a magyar ember soha nem fogja elfogadni” - mondta.

Orbán abban sem biztos, pontosan mi történt Gyöngyöspatán. „Szegregáció vagy rosszul sikerült felzárkóztatási program?” - merengett, de végül kimondta, hogy a bíróság már döntött, amit el kell fogadni. De szerinte akkor se kéne odaadni a számukra megítélt pénzt a gyöngyöspatai romáknak. Ő inkább „segítséget” adna, szolgáltatást, „és nem adjuk oda a kezükbe a pénzt”. 

Orbán szerint szerencsétlen bírói ítélet született, és az egész ügy a Soros-szervezet provokációja. „Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk” - jelentette ki.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt