Simonka György: Ha úgy gondolják a választók, hogy szükség van egy igazi, harcos képviselőre, akkor állok rendelkezésükre

POLITIKA
2020 január 17., 05:47

Csütörtökön véget ért a Fővárosi Törvényszéken a költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolt Simonka György büntetőperének háromnapos előkészítő tárgyalása, a 24.hu ezután kért interjút a fideszes politikustól.

Simonka 32 vádlott-társa közül nyolcan beismerték be bűnösségüket, ami nyilván nem sok jót ígér a politikus számára. A politikus erről azt mondta a portálnak, hogy a nyolc vádlott közül négyen úgy próbáltak meg menekülni a büntetőeljárás elől, hogy a kedvező ítélet érdekében a vádiratban leírtakat elismerték, azonban ezt a bíróság nem fogadta el. „Szerintem mindez a megfélemlítés és a nyomásgyakorlás hatására történt, ezért próbáltak a vádlottak elismerni olyan dolgokat, amelyekről fogalmuk sem volt”.

Szó esett arról a négy vádlottról is, akik egyezséget kötöttek az ügyészséggel – köztük az eljárásban érintett felszámoló cég két képviselője, akik elismerték, hogy Simonkával alkut kötöttek, ami alapján lefizették őket.

Erről azt mondta, „a négy vádlott már jóval korábban vádalkut kötött az ügyészséggel annak érdekében, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kaphasson. Véleményem szerint ezt többek közt azért tehették, hogy olyan egyezséget tudjanak megkötni, és egyben terhelő vallomást tenni rám – hazugságokat állítva –, hogy a korábbi büntetéseik jogkövetkezményei alól mentesüljenek, ugyanis büntetett előéletű vádlottakról van szó. A vádalku esetében nem kaptunk lehetőséget, hogy rámutassunk a valótlanságokra, amelyek fényében a vádalku törvényellenesnek minősülne.”

A 24.hu kérdésére azt válaszolta, nincs napirenden, hogy leváltsák választókerületi elnöki posztjáról, és nem beszélt büntetőügyéről Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem pedig a Fidesz vezetésével.

„Nem várok segítséget senkitől, én megelégszem az igazsággal is, ezért jöttünk el a bíróságra és működtünk együtt a hatóságokkal”– mondta.

„Nem azért dolgoztam soha, és nem azért indultam országgyűlési képviselőnek, hogy politikus legyek, hanem azért, hogy olyan környezetet teremtsek a térségünkben, ahol úgy tudok élni öregkoromban, hogy a gyermekeim a környezetemben vannak, és megéri nekik ott maradni. Ezért elindítottunk egy olyan fejlesztést a körzetben, amit óriási harcok árán tudtunk kivívni, amivel most már fellendülő pályán van az egész körzet. Amennyiben úgy gondolják a választók, hogy szükség van egy igazi, harcos képviselőre, akkor állok továbbra is a rendelkezésükre.”

Arról, hogy miért késnek a nevéhez köthető beruházások, azt mondta,

„Jóformán az önkormányzatok, illetve a vállalkozások alig-alig bírnak el ezekkel a fejlesztésekkel. Ez is sokak szemét csípi, mert ahol van érdek, ott ellenérdek is, és ez is benne van abban, hogy eljutottunk idáig. Mindent megtesznek, hogy félre tudjanak állítani”.