Végre megérkezett az eső Ausztráliába

A mennydörgéssel kísért viharok végre enyhülést hoztak a pusztító bozóttüzek miatt szenvedő kontinensre, de további problémákat is okozhatnak - írja a Deutsche Welle

Pénteken Ausztrália keleti részét elérték a záporok, ami jelentős segítséget jelentett lángokkal már egy hónapja folyamatos küzdelmet vívó tűzoltók számára. De sok helyütt továbbra is ég a tűz. Szeptember óta a bozóttüzek 29 ember halálát okozták, otthonok ezreit pusztították el, és egymilliárd vadon élő és háziállat halálát okozták. 

Kelet-Ausztrália egyes, a szárazságtól legjobban sújtott részein több csapadék esett az elmúlt 24 órában, mint egész decemberben. Az előrejelzések szerint Új-Dél-Wales,  Queensland és Victoria államokban a hétvégén még több esőre lehet számítani.

Egy helyi tűzoltóparancsnok szerint az eső nem fogja eloltani a tüzeket, de lassítja pusztításukat és terjedésüket. Sajnos az esőzések további veszélyt hordoznak magukban: félő, hogy a három éves aszály miatt a talaj nem lesz képes felszívni ennyi csapadékot, ami áradásokhoz vezethet.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.