Amszterdam átvállalná a fiatal felnőttek adósságát, ha cserébe dolgoznak vagy oktatási programokon vesznek részt

külföld
2020 január 18., 07:57

Amszterdam városa átveszi a fiatal felnőttjeitől a tartozásuk egy részét azért, hogy felszabadítsa azokat, akik küzdenek azzal, hogy bekerüljenek a munka vagy az oktatás világába.

A fiatal felnőttek körében Hollandiában – ahogy máshol is Európában, például Angliában – nő a hitelfelvétel aránya, ami pedig állítólag hátráltatja őket abban, hogy belépjenek a munkaerőpiacra vagy befejezzék a felsőoktatási kurzusaikat.

A városi próbaprojektben egy önkormányzati hitelbank tárgyal a hitelezőkkel az adósságok felvásárlásáról. A rendszerben részt vevők kölcsönt kapnak, hogy visszafizethessék az adósságaikat a saját lehetőségeikhez mérten.

A hitelezők először 750 eurót kapnak ösztönzésül, hogy kezdjék el átadni a követeléseiket az önkormányzat bankjának, majd a fiatalok további adósságait is törölhetik, ha sikeresen részt vesznek képzéseken vagy oktatási programokban.

Marjolein Moorman, a város polgármester-helyettese szerint az adósság sok stresszt okoz, ami ronthatja az eredményeket. Azt mondta, az ilyen fiatalok többsége szerencse vagy nemtörődömség miatt rossz alapokról indult, és olyan helyzetben találták magukat, amiből segítség nélkül nem tudnak kikeveredni, ezért segítene nekik az önkormányzat.

A projekt februárban indul, minden adós kap egy coach-ot, akivel felállítanak egy ütemtervet. A város úgy véli, az instabil jövedelmű fiataloknak szinte lehetetlennek tűnik a pénzügyi szerkezetátalakítás és a szükséges visszafizetések megoldása.

A hivatalos adatok szerint a 18 és 34 év közötti amszterdami fiatalok 34 százaléka eladósodott. Az átlagos holland diákhitel a 2015-ös 12 400 euróról 2019-re 13 700 euróra növekedett, és a hitellel rendelkező diákok száma 388 ezerről 1,4 millió főre nőtt. (Guardian)