Áradásokat okoznak a heves zivatarok, de sok helyen még ég a bozót és az erdő Ausztráliában

külföld
2020 január 18., 05:59

Miközben súlyos áradásokat okoznak a heves zivatarok Ausztrália keleti részén, és sok helyen országutak váltak járhatatlanná. Még mindig közel száz helyen ég az erdő és a bozót, és vannak olyan térségek, amiket eddig elkerültek a három napja kezdődött kiadós esőzések.

Az északkelet-ausztráliai Queensland egyes részein az éjszaka a havi átlagot háromszorosan meghaladó csapadék hullott. Bár nagyobb károkról nem érkeztek hírek, lakott területek kerültek víz alá, parkokat és turistalátványosságokat kellett bezárni. Több országút vált járhatatlanná a felhőszakadások okozta áradások miatt. A helyi média híradásaiban felvételeket mutattak be több tucat, árvíz által elsodort autóról.

A queenslandi meteorológiai intézet reggeli tájékoztatása szerint a csapadék intenzitása alábbhagyott ugyan, de egész hétvégén előfordulhatnak még záporok és zivatarok.

photo_camera Árvíz Townsville-ben még 2019. február 4-én. Illusztráció: STR/AFP

A Queenslandtől délre fekvő Új-Dél-Wales államban áramkimaradások voltak a viharos éjszaka után. A helyi tűzoltóság abba reménykedik, hogy a csapadék segít majd eloltani a megmaradt 75 tűzgócot, ezek harmadának a terjedését továbbra sem tudják megfékezni. Egyes térségekben egyelőre egy csepp eső sem esett.

Az ország délkeleti csücskén fekvő Victoria államban is még tucatnyi helyen ég a bozót, de az ottani meteorológiai szolgálat is heves viharokat jelzett előre a hét végére.

Az Ausztrália keleti partvidékére zúduló eső nagy segítség a tavaly szeptember óta tartó, példátlan méretű tűzvész elleni küzdelemben. A lángok Magyarországnál nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint 2000 lakóépületet. A tűzvészben legalább 29-en haltak meg. (MTI)