Szexuális erőszak gyanújával letartóztatták a kunágotai lelkészt

2020 január 18., szombat 8:06

A Beol azt írja, a bíróság egy hónapra letartóztatta H. G.-t, aki ellen szexuális erőszak gyanúja miatt indult eljárás, és a gyanúsított a lap több forrása szerint is a kunágotai református lelkész, akit az egyház január 9-én felfüggesztett.

A rendőrök december 31-én a nevelése alatt álló, 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntett gyanúja miatt kihallgattak és őrizetbe vettek egy 58 éves kunágotai férfit.

A református egyház közölte: „A Békési Egyházmegye Elnöksége az ügy súlyosságára tekintettel H. G. lelkész ellen január 8-án fegyelmi eljárást indított, s ezzel egyidejűleg január 9-ével felfüggesztette a lelkészi szolgálatok végzése alól. Ha és amennyiben ártatlansága a rendőrségi vizsgálat során bebizonyosodik, úgy az ellene indított eljárást megszüntetjük és a lelkészi szolgálatba visszahelyezzük. Ha azonban a bűnössége bizonyítást nyer, úgy a fegyelmi eljárást lefolytatjuk ellene. A felfüggesztés ideje alatt a környékbeli lelkészek látják el a helyettesítési szolgálatokat.”

A Gyulai Törvényszék közölte: az ügyben a bíróság pénteken véglegessé vált végzésével elrendelte H. G. letartóztatását egy hónapra. A másodfokú bíróság szerint ugyanis csak a legsúlyosabb kényszerintézkedéssel biztosítható, hogy a gyanúsított a bizonyítási eljárást (főleg a tanúk befolyásolásával) ne nehezítse/akadályozza. (Beol)