Az ügyvédi kamara visszautasítja Orbán Viktor vádjait

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az elnökség egyhangú döntése után közölte: a leghatározottabban visszautasítja az ügyvédeket érő támadásokat, ennek keretében az ismételten felbukkanó listázási próbálkozásokat - írja az Index.

Az ügyvédek azért tiltakoznak, mert az elmúlt napokban a miniszterelnök többször is kirohanást intézett „bizonyos” ügyvédek ellen, akik szerinte bizniszt csinálnak a rossz körülmények között fogvatartott elítéltek kártérítési ügyeiből. Péntek reggeli rádióbeszédében Orbán azt mondta, „eszes ügyvédcsoportok rájöttek, hogy ebből bizniszt lehet csinálni. Jól ismert ügyvédek, az ő személyükkel is kell majd foglalkozni, mégis kihúztak néhány milliárdot az állam zsebéből” - mondta a miniszterelnök. Aztán Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára már szombaton bejelentette, hogy felfüggeszti a bíróságok által megítélt kártérítések kifizetését. Völner azt mondta, a kormány álláspontja az, hogy a „börtönbiznisz” egy tudatos visszaélés a joggal, az EU-s és a magyar joggal is, ez a tevékenység károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét– mondta.

Az ügyvédi kamara elnöksége

„aggodalommal tekint a bíróságok és az ügyvédi tevékenység elleni összehangolt hangulatkeltésre. Mindez rombolja az igazságszolgáltatás tekintélyét és az állampolgárokat arra sarkallhatja, hogy jogerős hatósági, bírósági döntések végrehajtását megtagadják. A hivatásunkat érő támadások figyelmen kívül hagyják, hogy az ügyvéd joga és kötelessége az ügyfelei érdekeinek elsődlegessége alapján a jogi képviselet ellátása, adott esetben akár az állammal szemben is.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó