Völner Pál: A „börtönbiznisz” tudatos visszaélés az EU-s és a magyar joggal is, a kormány felfüggeszti a kártérítések kifizetését

POLITIKA
2020 január 18., 14:58
comments 269

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Az államtitkár azt mondta, Orbán Viktor pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett, és ez az első és legfontosabb lépés a „börtönbiznisz” megállítására.

Az elkövetkező napok, hetek vonatkozó feladataival kapcsolatban arról beszélt, hogy a minisztérium felülvizsgálja a szabályozást, és az eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen.

A kormány álláspontja az, hogy a „börtönbiznisz” egy tudatos visszaélés a joggal, az EU-s és a magyar joggal is, ez a tevékenység károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét – mondta.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. április 1-én.
photo_camera Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. április 1-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Szerinte a társadalom elvárása nem az, hogy a börtönben a bűnözők meggazdagodjanak, és elfogadhatatlan, hogy akár súlyos, erőszakos bűnözők és az őket segítő dörzsölt ügyvédek milliókat tegyenek zsebre a börtönévek alatt úgy, hogy mindenféle mondvacsinált ürüggyel beperlik az államot az állítólagos rossz börtönkörülményekre és zsúfoltságra hivatkozva.

Azt mondta, az esetek jelentős részében egyértelműen a balliberális oldalhoz, illetve a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek járnak el, mint például Magyar György és ügyvédi irodája.

Az ügy súlyosságát és a „börtönbiznisz” mértékét jól mutatja, hogy eddig 12 ezer pert indítottak, és már a 10 milliárdot is eléri az az összeg, amit az államtól kipereltek.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt években nőtt a börtönférőhelyek száma, és új, modern börtönök épültek.

A megszólított Magyar György telefonon reagált az Indexnek:

„A saját maguk által hozott törvények alapján meghozott, jogerős bírói ítéletet kifogásolják, azért, hogy ne mással foglalkozzunk, hanem legyen új ellenségkép: Soros és a migráns kevés volt, kell hozzá cigány, ügyvéd és börtönlakó is.”

Szerinte az egész csak ködösítés, a „néplélek bolondítása”, hogy az emberek Sorosra, ügyvédekre, cigányokra haragudjanak, de ne rájuk, fideszesekre és köreikre, akik elteszik a pénzt. „Nagyon furcsállom, és elfogadhatatlannak tartom, hogy egy jogász végzettségű miniszterelnök politikai érdekből, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy a milliárdok hogyan kerülnek a családtagjaihoz és a hűbéri rendszerének egyéb tagjaihoz, cigányokat, ügyvédeket, és rabokat állít be pénzlehúzónak azért, hogyne azzal foglalkozzon a magyar társadalom, hogy miért fizetünk mi 700 milliárdot a Tiborczoknak EU-s pénzekből” – mondta. (MTI, Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.