Felfüggesztette az állam az elítélteknek megítélt kártérítések kifizetését

igazságszolgáltatás
2020 január 15., 08:27

A kormány az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben vitatná meg, tényleg jár-e pénz azoknak az elítélteknek, akiknek a rossz börtönkörülmények miatt íéltek meg kártérítést. Addig is, felfüggesztették a kártérítések kifizetését, mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a HírTV-ben

Szerinte 12 ezer eljárásról van szó, ami azért lehetséges, mert „erre üzlet épült, az üzlet lényege pedig abban áll, hogy ezek az emberek ott vannak a börtönben és, amint belép a börtönbe rögtön feltűnik valaki, valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni. Köztudott, hogy futószalagon lehetett pereket nyerni. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, az nem lehetséges, hogy bűnőzöknek fizet a magyar állam, közben pedig az áldozatok a bűnőzöktől nem kapják meg a megfelelő kártalanítást vagy kártérítés összegét”.

A börtönügyi kártérítések azért kerültek most a figyelem középpontjába, mert Orbán Viktor múlt heti sajtótájékoztatóján kikelt ellenük, ezt azóta külön videóban terjeszti a Fidesz a Facebookon:

link Forrás

2015-ben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta, hogy olyan rossz körülmények közt tartják a magyar elítélteket, ami„már embertelen vagy megalázó bánásmódnak minősül”.Egy pernyertesnek például 17 emberrel kellett megosztania egy 30 négyzetméteres cellát, nem beszélve a tetvekkel teli ágyakról vagy a 40 fokos hőségről. Egy éve az alapvető jogok biztosa is borzasztó körülményeket talált egy budapesti börtönben:

  • Óriási a túlzsúfoltság, az engedélyezett 153 férőhelyen 258 fogvatartottat helyeztek el.
  • A falak néhol vizesedtek, penészesek, a víz- és elektromos hálózatot folyamatosan karban kell tartani.
  • A női fogvatartottak zárkája pedig nagyon elhanyagolt.
  • A zuhanyzókban sok helyen hegyes csapcsonkok álltak ki a falból.
  • Egy zuhanyzóban éles tárgyakkal karcolt graffitik voltak, vagyis a fogvatartottak éles tárgyakat vihettek be magukkal.