Ombudsman egy budapesti börtönről: túlzsúfoltság, elhanyagolt környezet, megaláztatás és legális hangulatjavítók

Székely László, az alapvető jogok biztosának jelentése a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet I. objektumában (V. Nagy Ignác utca) szerzett tapasztalatokról azt írja: meghökkentő állapotok, megalázó bánásmód, legális hangulatjavító szerek jelenléte és elhanyagolt környezet uralkodik a börtönben. A vizsgálatot az ún. nemzeti megelőző mechanizmus (OPCAT) részeként tartották – írja a Népszava.

Illusztráció: Ügyészség

A problémák

  • Óriási a túlzsúfoltság, az engedélyezett 153 férőhelyen 258 fogvatartottat helyeztek el.
  • A falak néhol vizesedtek, penészesek, a víz- és elektromos hálózatot folyamatosan karban kell tartani.
  • A női fogvatartottak zárkája pedig nagyon elhanyagolt.
  • A zuhanyzókban sok helyen hegyes csapcsonkok álltak ki a falból.
  • Egy zuhanyzóban éles tárgyakkal karcolt graffitik voltak, vagyis a fogvatartottak éles tárgyakat vihettek be magukkal.

Több fogvatartott szerint volt, hogy a kezüknél fogva a radiátorhoz bilincselték őket, és ezt videofelvétel is bizonyította: egy fogvatartottat fél órán át a radiátorhoz bilincseltek, és a fejére húztak egy fejvédőt. Az intézetparancsnok azt állította, erre önkárosítás és „esetleges támadás” megelőzése miatt volt szükség. Az eset kivizsgálása érdekében az ombudsman Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult.

A rabok és a börtönőrök azt mondták, vannak az intézetben ún. „legal highs-ok” (legális hangulatjavító szerek), amik feszültséget, agressziót, kiszámíthatatlan magatartást okoznak.

A Népszava azt írja, a fogvatartottakkal készült interjúk közül több is feszült volt, mert az őrszemélyzet egyik tagja mindig igyekezett ott lenni, hallótávolságon belül maradni, így az ombudsmani látogatáskor nem érvényesülhetett teljesen a bizalmasság elve.

A börtön személyi állományával is gond van: nagy a létszámhiány és az emiatt tapasztalható leterheltség. Egyes fogvatartottak szerint a személyi állomány tagjai megalázóan beszéltek velük, a jelzéseikre későn reagáltak.

Az ombudsman egy 24 pontos intézkedés-csomagot dolgozott ki, amiben az emberierőforrás-minisztert, a legfőbb ügyészt, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát kérte a helyzet rendezésére. (Népszava)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.