Egy bűnszervezet vett egy csomó étolajat Romániából, és közben 274 milliónyi áfát csalt el

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Vádat emeltek egy kecskeméti héttagú bűnszervezet ellen, akik 274 millió forintnyi áfát csaltak el zsiradék-nagykereskedelemmel foglalkozó cégükben, írja a hvg.hu.

A vádirat szerint a főként kecskemétiekből álló gazdasági társaság nagy mennyiségű, ömlesztett étolajat vásárolt egy román társaságtól. Annak érdekében, hogy a forgalmi adót megkerüljék 14 magyar és külföldi cégből álló fiktív számlázási láncot alakítottak ki 2014 és 2017 között.  

A fiktív számlák mögötti vételárak színlelt teljesítését banki átutalások révén végezték, és hogy elkerüljék a lelepleződést, néha változtatták a cégeket a fiktív cégláncolatban.

A Kecskeméti Törvényszéken a bűnszervezet hét tagját az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. A törvényszék valamennyiükkel szemben fegyházbüntetést, valamint a felhalmozott vagyonuk elkobzását és a cégvezetőségtől való eltiltásukat indítványozta. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót