Februártól összeomolhat a budapesti szemétszállítás, ha Orbán nem tartja magát a megállapodáshoz

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kasszája csaknem üres, tartalékok maximum február eleje-közepéig vannak, nyilatkozta Mártha Imre, az FKF új felügyelőbizottsági elnöke a Népszavának.

A pénzhiány abból adódik, hogy az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., vagyis a kukaholding továbbra sem utalta el azt a 10 milliárd forintot a cégnek, ami a budapestiek 27 milliárd forintos szemétdíjából járna. 

Mindezért Orbán Viktor is felelősségre vonható, ugyanis ő még 2018-ban állapodott meg Tarlós Istvánnal, hogy a kukaholding el fogja utalni a pénzt, ez azonban azóta sem történt meg. Fürjes Balázs, budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár szerint ők a főpolgármester értésére adták, hogy sem szerintük, sem a kukaholding szerint nincs tartozásuk a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. felé, ugyanis a 2019-es számlát még be sem nyújtották.  

Karácsony Gergely főpolgármester szerint viszont volt egy megállapodás a díjról, amit, ha nem fizetnek ki, akkor megszűnik a szemétszállítás a fővárosban.

Frissítés: 

Az Index szerint Fürjes azt is mondta, hogy:

amint megtörténik az adategyeztetés, kifizetik a 2019-ből fennmaradt 10 milliárdos összeget a Fővárosi Közterület-Fenntartó (FKF) Zrt.-nek.

Az FKF cégvezetője, Mártha Imre reakciójában közölte, hogy amennyiben a kukaholding valóban nyitott a rendezésre, 2-3 napon belül ki tudják állítani a számlát. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér