Leköpték, megalázták, sárba tiporták a forintot, de délután fölállt a padlóról, leporolta magát, és elsétált a nemzeti fizetőeszköz

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Rettenetes délelőttje volt a magyar

fizetőeszköznek,

a befektetők

ütötték, mint a répát.

Egyik sallert kapta a másik után. Tíz óra tájban a történelmi mélypont közelébe pofozták az euróval szemben: 337 forint felett is járt az európai, bevándorláspárti deviza árfolyama.

A csúcstámadás előtt szerencsére

lefordult

a forint, mint Klein Dávid, hogy aztán 334 forint környékén álljon meg az euróval szembeni árfolyam, amit erősödésnek is nevezhetnénk, ha valaki erősnek érezné ezen a szinten a forintot.

A Portfolio gazdasági szaklap szerint a hirtelen erősödés oka, hogy az MNB délután váratlanul bejelentette: visszautasít minden ajánlatot a heti szokásos devizaswap-tenderén. Ezt ugyan a pénzügyi elemzőkön és kereskedőkön kívül senki sem érti, de nem is kell. A Portfolio szerint kábé azt jelenti, hogy a Nemzeti Bank jelezte: a január-februárban lejáró, 1,7 milliárd eurónyi devizakötvényt nem újabb devizás kibocsátásokkal akarja pótolni, hanem helyette forintkötvényeket dob piacra, ez pedig

csökkenti a likviditást.

Valószínűleg ezek után sem érdemes a forint erősödésére fogadni, a Portfolio elemzője nem tartja elképzelhetetlennek azt sem, hogy heteken belül megtapasztalhatjuk a 350 forintos eurót.

Az év első három hetében már annyit gyengült a forint, nem csak az euróhoz, a dollárhoz képest, de még a régiós versenytársakhoz, a zlotyhoz és a cseh koronához képest is, hogy simán vitte az

Európa Legrosszabb Devizája címet.

Az elmúlt 11 év technikai adatainak elemzése pedig olyan

szűkülő háromszöget mutat,

amelyből könnyen jöhet egy fölfelé kitörés, tehát ugrásszerű euródrágulás, így reális  a 350 forintos árfolyam. A forintgyengülés láthatóan nincs ellenére a Magyar Nemzeti Banknak, a reálkamat még mindig a lehető legrekordalacsonyabb szinten van, sérelmére.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér