Most épp brutális viharok és golflabdányi jég verik a bozóttüzek által sújtott ausztrál területeket

időjárás
2020 január 20., 05:27

A nyomasztó ausztráliai tűzhírek olvasói a napokban fellélegezhettek, amikor kiderült, hogy a kontinens tűzkatasztrófa által legkeményebben sújtott részeit heves esőzóna érte el. Csakhogy mostanra kiderült, hogy az esőzés nemhogy tartósnak bizonyult, de önmagában is egy rakás kellemetlenséget okoz, miközben a tűzszezonnak sem vetett teljesen véget.

A legfrissebb, hétfői hírek szerint (Melbourne-ben már véget ért a hétfői munkanap) a leginkább érintett két államban, Új Dél-Walesben és Victoriában több, mint 80 tűzfészek lángol még, miközben az enyhülést hozó esők igencsak eldurvultak - írja a BBC. Melbourne és Canberra városára heves viharok csaptak le, az égből golflabda méretű jég hullott. A fővárosban sok épület és autó ablakait törte be a jég. Ez a videó a parlament előtt készült:

link Forrás

Az esőzés, amellett, hogy sok helyen eloltotta a tüzet, hirtelen áradásokat és fölcsuszamlásokat okozott, egy autópályát is le kellett zárni emiatt. Az eső nem mindenütt hozott fizikai enyhülést, mivel hatalmas porviharokat kavart, így egyes területeken az eddigi fojtogató füst helyett por száll a levegőben.

A szeptember óta égő tüzek több, mint 30 embert öltek meg, 2000-nél is több házat romboltak le és 10 millió hektárnyi területen pusztították a növényzetet és állatvilágot. Ez durván Anglia területének felel meg. 

Daniel Andrews, Victoria állam miniszterelnöke hétfőn azt mondta, hogy az esőfront sokat segített a tűzoltóknak, de a szél bizonyos területeken akadályozta a munkálatokat és egy földcsuszamlás lezárt az autópályát is. A politikus hangsúlyozta, hogy a hagyományos bozóttűzszezon csúcsidőszaka csak most jön februárban és még mindig 1,5 millió hektárnyi terület ég. Új Dél-Wales tűzoltósága pedig arra figyelmeztetett, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a hét második felében az államban újra forró, száraz idő várható.