Strasbourghoz fordul Szél Bernadett Paks miatt

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a Paks 2-vel kapcsolatos közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt a független országgyűlési képviselő - írja a 24.hu.

Szél Bernadett először 2014-ben, még az LMP társelnökeként kérte, hogy a kormányzat adja ki számára a paksi erőmű bővítéséről kötött szerződéseket, mivel azok szerinte közérdekűek. 

Az MVM döntés-előkészítésre hivatkozva megtagadta az adatok kiadását, amit egy a képviselő által indított perben a Szekszárdi Törvényszék is jóváhagyott. A politikus ezután az Alkotmánybírósághoz fordult, de négy év után elutasították az alkotmányjogi panaszát, a képviselő szerint ellentmondásos indokkal:

Bár az AB kimondta, hogy az adatkiadás megtagadásának okaként döntés-előkészítésre csak a döntés meghozataláig lehet hivatkozni, mégis helyben hagyta a Szekszárdi Törvényszék 2015-ös ítéletét – holott a Paks 2-vel kapcsolatos politikai döntések, parlamenti szavazások illetve maguk a megvalósítási megállapodások már jóval a bírósági ítélet előtt megszülettek.

Szél Bernadett hozzátette, hogy „az alkotmánybírósági elutasítás azért is pikáns, mert időközben egy másik bírói fórum az adatok kiadására kötelezte az MVM Zrt-t, aminek az állami vállalat csak az adófizetők szempontjából fontos részletek kitakarásával tett eleget”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó