Az OSZK rendkívüli levegőtisztaság mérést végez azokon az emeleteken, ahova nagy mennyiségű por szállt be

KULTÚRA
2020 január 23., 17:58

A budavári palota Szent István termének felújítása miatt por tört be a könyvtárba, oda, ahol a Himnusz eredeti kéziratát is tárolják, és emiatt a dolgozók könnyeznek, fuldokolnak, de a Várkapitányság egész héten nem állíttatta le a munkálatokat – írta meg a 444.

A könyvtárban dolgozók attól tartanak, a por tartós belélegzése káros lehet az egészségükre, és úgy tudják, van, aki egy idő után arcmaszkban kezdett munkába járni.
photo_camera A könyvtárban dolgozók attól tartanak, a por tartós belélegzése káros lehet az egészségükre, és úgy tudják, van, aki egy idő után arcmaszkban kezdett munkába járni. Fotó: olvasónk

Az Országos Széchényi Könyvtár később közleményben ismerte el, hogy valóban por szállt be, de a Himnusszal kapcsolatban nem írtak semmit:

„Az Országos Széchényi Könyvtár épületébe a tegnapi napon nagy mennyiségű por áramlott be hideg légáramlattal kísérve. A légszennyezés elsősorban az 5. emelet déli oldalát érintette, részlegesen átterjedve a 4. és 6. emeletre, illetve az 5. emelet egyéb területeire.

Az OSZK illetékesei azonnal értesítették a Várkapitányság Zrt. felelőseit, és a könyvtár déli falainak túlsó oldalán bontást végző kivitelezőt, mivel a légszennyezés egyértelműen a bontási munkálatokkal egy időben volt tapasztalható.

A légszennyezés forrásának keresésekor megállapítást nyert, hogy külvilágba vezető elzáratlan rés keletkezett az OSZK 5. emeletének szintjén a belső álmennyezet felett, amelyen keresztül a Budapesti Történeti Múzeumban zajló bontási por akadálytalanul áramlott be az Országos Széchényi Könyvtár épületébe.

Az OSZK a Várkapitánysággal és a kivitelező céggel folyamatosan egyeztet. A kivitelező a mai napon már meg is kezdte a könyvtár 5-6-7. emeletei elé pormentes szigetelőfal építését. A szigetelőfal felépítésétől függetlenül az OSZK rendkívüli levegőtisztaság mérést hajt végre az érintett emeleteken.

Az érintett szervezetek közötti közvetlen együttműködésnek köszönhetően reméljük, hogy az OSZK belső tereit érintő probléma hamarosan megoldódik. Az olvasókat és látogatókat érintő további információkról rendszeresen tájékoztatást adunk.”