Nehezebben juthatnak be Amerikába a terhességük végén járó nők

külföld
2020 január 23., 18:23

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma (Department of State) csütörtökön bejelentette, a vízumkérelmekről döntő hivatalnokok péntektől felhatalmazást kapnak arra,

hogy elutasítsák olyan várandós nők belépési kérelmét az Egyesült Államokba, akik "feltehetően azért utaznának az országba, hogy amerikai állampolgárságot szerezzenek születendő gyerekeiknek"

 - adta hírül csütörtökön a New York Times.

Az új szabályozás a turista-, az orvosi és a látogatási célú vízumokra vonatkozik majd. 

Konzervatív körök már régóta követelik Trump elnöktől, hogy lépjen fel az úgynevezett "szülésturizmussal" (birth tourism) szemben. Szerintük sok külföldi kihasználja, hogy az USA alkotmánya automatikusan állampolgárságot adományoz minden, a területén világra jövő újszülöttnek.

A New York Times ugyanakkor azt írja, nincsenek pontos adatok arról, hogy ez a gyakorlat mennyire elterjedt. Sem arról, hogy hány ilyen újszülött (akiket az amerikai közbeszéd csak "horgony babáknak" nevez) kap évente állampolgárságot.

A Euronews egy 2018-as riportja arról ír, hogy elsősorban az orosz és a kínai állampolgárságú nők érkezhetnek kifejezetten azért az Egyesült Államokba, hogy ott hozzák világra a gyereküket. Az oroszoknak Miami, a kínaiaknak Kalifornia a leggyakoribb célpont a cikk szerint.

A magyar állampolgárok ugyan nem vízummal, hanem elektronikus beutazási engedéllyel (ESTA) utazhatnak az Egyesült Államokba, de a Bevándorlási- és Vámhivatal reptéri ellenőrzésein így is át kell esniük.