Pénzbüntetést kell fizetnie Szécsény polgármesterének, amiért lekapcsolta városában az internetet

bűnügy
2020 január 23., 19:27

Egymillió forint pénzbüntetésre ítélte másodfokon jogerősen a Balassagyarmati Törvényszék Stayer Lászlót, Szécsény fideszes polgármesterét, mert egy elfajult vita hevében 2015 nyarán lekapcsolta a város internetszervereit - írta meg a 24.hu.

Stayer így másodfokon 250 ezer forinttal kisebb összegű pénzbírságot kapott, mint amennyit első fokon kiszabtak rá.

A vádirati tényállás szerint a polgármester 2015. július 6-án az önkormányzati épület alagsori helyiségében lévő szerverszobában lekapcsolta a szerver áramellátását biztosító kismegszakítókat. Ezzel megszakította a szélessávú internethálózat működését.

A tette mindjárt súlyosabbnak tűnik, ha hozzátesszük: ezzel kilenc óra hosszára megszűnt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat távközlési adatforgalma a Nógrád megyei városban, ami megbénította

  • a Szécsényi Rendőrkapitányság informatikai rendszerét,
  • a Nógrád Megyei Kormányhivatal Szécsényi Járási Hivatalának működését,
  • a Szécsényi Katasztrófavédelmi Örs,

működését is. Az Országos Mentőszolgálat a városból csak rádión kapta meg a riasztásokat, és leállt a Szécsényi Közös Önkormányzati Hivatal informatikai rendszere, és az e-MultiCoop Szövetkezet internetes adatforgalma is.

Stayer következetesen tagadta a bűnösségét az elsőfokú eljárásban, a Balassagyarmati Járásbíróság ítéletével szemben fellebbezést is előterjesztett, később azonban írásban mégis beismerő vallomást tett.

Ha Stayer a pénzbüntetést nem fizeti meg, a pénzbüntetést az összegnek megfelelő hosszúságú szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

Szécsény polgármestere a város honlapjára feltett közleményében reagált a törvényszék mai ítéletére is.

„A Bíróság ítéletével továbbra sem értek egyet, annak ellenére, hogy a másodfok lecsökkentette a pénzbírság mértékét, de az intézkedést elfogadom annak érdekében, hogy 100 százalékosan Szécsény ügyeire tudjam fordítani energiáimat. A városa iránt felelősséget érző ember személyes sérelmeit a háttérbe szorítja, bármilyen fájdalmasnak és igazságtalannak is érzi azt. Ha pedig anyagilag ennyit tehettem Szécsényért, akkor örömmel tettem. Köszönöm a megértést, hajrá Szécsény!”