Schmidt Mária és Boross Péter részvételével felavatták Tőkéczki László síremlékét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Temetésének második évfordulóján felavatták Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész síremlékét a fővárosi Fiumei úti sírkertben. A síremléket Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház dunamelléki egyházkerületének püspöke avatta fel.

Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke virágot helyez el Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész felavatott síremlékénél, temetésének második évfordulóján Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2020. január 23-án.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

„A síremlék mérföldkő, élet és halál mezsgyéjén áll, mutat az életre, jelez egy kort, egy időt, egy embert, munkáját és erényeit és jelzi, hogy elment közülünk. De mégsem csak ide és a halálra mutat, hanem mutat az örökkévalóra is. Hirdesse ez a síremlék, rajta a név, a reá foglalt idő mindannyiunk boldog váradalmát” – mondta a püspök, aki szerint „az idő, a korunk, Tőkéczki László ideje, a kor, amelyben élt, a munka, amit elvégzett, a szellemi belátások, amelyekkel tájékozódott, az igazság, aminek elkötelezett tanítója volt, a jelleme és az erényei mind itt vannak velünk és előttünk. Az öröksége.”

A síremléket a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Dunamelléki Református Egyházkerület készíttette. A síremléket – amin szerepel az is, hogy Tőkéczki László az egyházkerület főgondnoka volt – Juha Richárd szobrászművész készítette. A fekete obeliszk síremléken a Jelenések könyvéből származó Jézus-idézet olvasható: „Légy hű mindhalálig, s neked adom az élet koronáját.”

Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész felavatott síremlékénél, temetésének második évfordulóján Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2020. január 23-án.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész 2018. január 8-án, életének 67. évében hunyt el. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér