Schmidt Mária és Boross Péter részvételével felavatták Tőkéczki László síremlékét

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Temetésének második évfordulóján felavatták Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész síremlékét a fővárosi Fiumei úti sírkertben. A síremléket Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház dunamelléki egyházkerületének püspöke avatta fel.

Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke virágot helyez el Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész felavatott síremlékénél, temetésének második évfordulóján Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2020. január 23-án.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

„A síremlék mérföldkő, élet és halál mezsgyéjén áll, mutat az életre, jelez egy kort, egy időt, egy embert, munkáját és erényeit és jelzi, hogy elment közülünk. De mégsem csak ide és a halálra mutat, hanem mutat az örökkévalóra is. Hirdesse ez a síremlék, rajta a név, a reá foglalt idő mindannyiunk boldog váradalmát” – mondta a püspök, aki szerint „az idő, a korunk, Tőkéczki László ideje, a kor, amelyben élt, a munka, amit elvégzett, a szellemi belátások, amelyekkel tájékozódott, az igazság, aminek elkötelezett tanítója volt, a jelleme és az erényei mind itt vannak velünk és előttünk. Az öröksége.”

A síremléket a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Dunamelléki Református Egyházkerület készíttette. A síremléket – amin szerepel az is, hogy Tőkéczki László az egyházkerület főgondnoka volt – Juha Richárd szobrászművész készítette. A fekete obeliszk síremléken a Jelenések könyvéből származó Jézus-idézet olvasható: „Légy hű mindhalálig, s neked adom az élet koronáját.”

Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész felavatott síremlékénél, temetésének második évfordulóján Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2020. január 23-án.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész 2018. január 8-án, életének 67. évében hunyt el. (MTI)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!