Fagy van

időjárás
2020 január 24., 03:59

Tagadhatatlanul januári hajnalra ébredtünk, az ország aktuálisan legmelegebb, északnyugati vidékein is fagypont alatt van 1-3 fokkal a hőmérséklet, a középső és keleti tájakon mínusz 5 fok körül alakult hajnalban, az északi hegyvidékeinken pedig akár mínusz 10 fokig is lehűlhetett az éjjel a levegő.

Mivel a következő napok időjárását egy anticiklon alakítja, javarészt stabil lesz az időjárás, hétfőig nagyjából ugyanolyan időre számíthatunk, mint ma: az évszakhoz képest egész enyhére. Délelőtt ugyan még csak a Dél-Alföldön engedhet fel a fagy, ott szikrázó napsütés várható. A felhősebb vidékeken jó, ha fagypont fölé emelkedik, de inkább alatta marad a csúcshőmérséklet. Délutánra aztán az északi hegyvidékeken kívül már mindenhol felereszthet, délen és nyugaton akár 5-6 fokig is felmelegedhet, és hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüthet a nap.

Szombatra virradóra megint kemény fagyok ígérkeznek, ebből a szempontból vasárnapra virradóra már jobb lesz a helyzet, akkor helyenként már éjszaka se lesz fagy. A nappali csúcshőmérséklet a következő napokban akár a kilenc fokot is elérheti, a jövő hét közepére pedig napközben már jellemzően 5-10 fok körül alakulnak majd a hőmérsékletek.