Már 13 halottja van a spanyolországi ítéletidőnek

Válságülést hívott össze péntekre a spanyol kormány az országot sújtó téli vihar, a Gloria miatt. Mint láthatják, a vihar nevesítve lett, ez pedig sose jó jel. A Gloria rendkívül kemény időjárást okozott az országban, a hatalmas esőzések és az erős szélviharok áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak, ezekben ezidáig legalább 13-an vesztették életüket, négy embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Hatalmas hullámok ostromolják a Port Olympic kikötőt Barcelonában.Fotó: JOSEP LAGO/AFP

"Úgy hiszem, most az a fontos, hogy összefogjunk, vállt vállnak vetve dolgozzunk és működjünk együtt, ahogy tesszük" - jelentette ki Pedro Sanchez miniszterelnök, aki csütörtökön a levegőből tekintette meg a leginkább sújtott keleti országrészt, és ellátogatott a hatalmas hullámok ostromolta Mallorcára is.

Sanchez szerint ugyan "az időjárási jelenség, aminek a tanúi vagyunk, nem kizárólag a klímaváltozás következménye, de az is igaz, hogy a klímaváltozás felerősítette a jelenségeket".

A Gloria a hétvégén érte el a Baleár-szigeteket, ahol hatalmas esőzésekkel és 100 km/h-ás szelekkel pusztított. A folyók kiléptek a medrükből, a part menti házakban lakók pedig a hullámok miatt kényszerültek menekülésre. A vihar aztán tovább vonult a kontinens irányába, ahol Katalóniában, Valenciában Andalúziában és Murciában pusztított. Katalóniában négyen, Valenciában öten, Andalúziában ketten vesztették életüket, de még az ország középső és északi részén, Kasztíliában és Asztúriában is volt halottja az ítéletidőnek.