Oroszországból irányította amerikai neonáci szervezetét Rinaldo Nazzaro

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Oroszországban élt az a nyilvánosság számára sokáig ismeretlen férfi, aki The Base néven neonáci szervezetet alapított az Egyesült Államokban, és sikerrel toborzott is tagokat.

Az is kiderült a BBC, illetve a Guardian oknyomozásából, hogy a nyilvánosságban a szervezet vezetőjeként felbukkanó két név, Norman Spear és Roman Wolf valójában egyvalakit takar, a 2018 óta Szentpéterváron orosz feleségével élő Rinaldo Nazzarót.

A 46 éves férfi szervezetét terrorzmis gyanújával az FBI kezdte el vizsgálni, majd vádat is emeltek három személy ellen, akik feltehetően meggyilkoltak egy antifasiszta házaspárt a gyerekeikkel együtt.

Nazzaro a közösségi médiábanForrás: BBC

A csoport 2018-ban alakult és olyan tagokat keresett, akik egyetértenek a fehér faj felsőbbrendűségével, és hajlandóak magukat katonai kiképzés alá vetni. A The Base cége, az Omega Solutions földterületet is vásárolt az USA-ban, hogy ott hozzák létre a fehérek államát. 

A szervezet mögött egy valódi, New Yorkban bejegyzett cég állt, de az alapító és felesége ekkor már Szentpéterváron élt, akkor vásárolták lakásukat, amikor a szevezetet megalapították.

A The Base propagandafelvételeForrás: BBC

Nazzaro ezalatt álnevein számtalanszor posztolt a közösségi médiában, többek között a szintén 2013-ban alapított, paramilitarista és szélsőjobboldali brit National Action videóit és képeit, de az al-Kaidát is dicsőítette harciassága miatt.

Az FBI által őrizetbe vett, gyilkossággal megvádolt személyek elleni nyomozás során derült ki, hogy Nazzaro hogyan irányította a szervezetet, és hogyan tudta rávenni a tagokat, hogy erőszakos cselekményeket hajtsanak végre. (BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót