Új magyarázattal állt elő a kormány Gyöngyöspata-ügyben az ENSZ gyermekjogi ülésén

gyerekek
2020 január 24., 11:57

Magyarországgal foglalkozott szerdán és csütörtökön az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága rendes ülésén Genfben. A nemzetközi csúcsszervezet minden tagországából delegált gyermekjogi szakértők az első ülésnapon majdnem három órán át foglalkoztak a Magyarországon élő gyerekek helyzetével.

Az első ülésnap vége felé egyszer csak előkerült a gyöngyöspatai szegregációs perben kártérítésre jogosult roma gyerekek ügye is.

A Gyermekjogi Biztosság egyik, a Dél-Afrikai Köztársaságból delegált tagja, az ismert gyermekjogi szakértő Ann Skelton azt kérdezte:

igaz-e, hogy a magyar kormány nem akarja kifizetni a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai gyerekeknek azt a kártérítési összeget, amit jogerős bírósági ítélet ítélt meg nekik.

A második ülésnapon a delegáció vezetője, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) család- és ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára (Novák Katalin közvetlen helyettese), Beneda Attila válaszolt a kérdésre:

„Szeretnék mindenkit teljességgel megnyugtatni abban, hogy a magyar kormány természetesen tiszteletben tartja a független magyar bíróságok döntését”

- kezdte, majd egy eddig még nem hallott magyarázattal állt elő azzal kapcsolatban, miért ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy inkább képzésekkel, egyéb esélyteremtő programokkal kárpótolja az évekig szegregáltan oktatott gyöngyöspatai roma gyerekeket.

„Mindenképpen szeretnénk elkerülni [...], hogy a Kúria döntése által keletkezett bármilyen pénzbeli vagy természetbeni kifizetés ne a gyerekekhez jusson”

- mondta, hozzátéve: jelenleg is folynak egyeztetések a kormány és az érintettek között az ügyben.

Bár az ülésen a magyar kormány hivatalos delegációval képviseltette magát, sem az MTI oldalán, sem az EMMI hivatalos honlapján nem találtunk beszámolót az eseményről, arra egy olvasónk hívta fel figyelmünket.

Az ENSZ-ülésen a gyöngyöspatai ügyön kívül volt szó több más hazai gyermekjogi kérdésről is,  például a magyar gyermekvédelem állapotáról, vagy a déli határon felállított tranzitzónákban ragadt menedékkérő gyerekek helyzetéről. Az első ülésnap itt, a második pedig itt nézhető meg.