Nem kérnek a Fidesz ajánlatából a gyöngyöspatai romák

társadalom
2020 január 18., 15:57
  • Szombaton gyűlést tartottak azok a gyöngyöspatai romák, akiknek kártérítést ítélt meg a bíróság az iskolai szegregációs perben. 
  • Néhány napja ugyanis a térség fideszes képviselője ajánlatot tett: pénz helyett fogadják el a természetbeni kártérítést. 
  • Bár a gyűlésre végül nem mehettünk be, úgy tűnik, teljes az egyetértés, az emberek mielőbb pénzt szeretnének. 

„Na, csőváz” – szólt oda türelmetlenül egy 12 éves kislány a gyöngyöspatai Hegyalja út, vagyis a cigánysor egyik udvaráról, és becsukta a kaput. Így csak odakintről, a deresedő drótkerítés mellől fülelhettünk, mit szólnak az udvaron összegyűltek az iskolai szegregációs per újabb fordulatához.

photo_camera Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

Horváth László fideszes parlamenti képviselő csütörtökön jelentette be, hogy a Debreceni Ítélőtábla jogerős, másodfokú ítélete ellenére nem pénzben, hanem természetben, vagyis képzésekkel kárpótolnák azokat a romákat, akiket 2004 és 2017 közt elkülönítve oktattak a helyi általános iskolában. Ez többek közt azt jelentette, hogy külön emeleten és osztályokban kellett tanulniuk, nem vitték el őket osztálykirándulásra, nem vehettek részt az úszásoktatáson, és nem ugyanúgy tartották nekik a tanórákat, mint másoknak. 

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek (CFCF) Alapítvány munkatársai szombatra hívták össze az érintetteket, hogy elmagyarázzák nekik, milyen lehetőségeik vannak most, és megkérdezzék őket, mit szólnak az ajánlathoz.

Fúj, nyilatkozik! 

„De jó lenne GTA-zni inkább… San Andreasozni” – szólalt meg a kislány 10-20 perccel később, de valójában esze ágában sem volt bemenni játszani, hiszen az édesanyja arra kérte, figyeljen, nehogy akár egyetlen újságíró is bemerészkedjen az udvarra. „Fúj, nyilatkozik!” – kiáltott fel időnként, amikor beszédbe elegyedtünk egy-egy új érkezővel.

photo_camera Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

Gyöngyöspatán érezhetően bizalmatlanok a sajtóval szemben, sokan annak ellenére is gyanakodva méregettek minket, hogy a sokadik kérdésre is elmondtuk, nem a kormánymédiától jöttünk.

„Orbán Viktornak szívesen üzennék élő adásban” – kiáltotta oda egy férfi, másvalaki pedig, aki nem érintett az ügyben, de kíváncsi volt a fejleményekre, perceken át dohogott az utcán, hogyan történhetnek meg ilyen dolgok „egy demokráciában, az Európai Unióban”. 

photo_camera Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

Bár az összesen 99 millió forintos kártérítésről szóló ítélet már októberben megszületett, a kormány csak most, a fizetési határidő közeledtével aktivizálta magát a témában. A miniszterelnök először igazságtalannak nevezte, hogy „egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”. Közben beindult az intenzív sorosozás, majd Orbán pénteken azzal tért vissza a témára, hogy „a magyar” sosem fogadja el, hogy valaki „pénzt kapjon a semmiért”.

A Horváth-féle ajánlat szerint a jogerősen megítélt összeg erejéig kínálnának a romáknak idegen nyelvi, informatikai, szakképesítést biztosító, valamint beilleszkedést, életvezetést és traumafeldolgozást segítő képzéseket.

Adunk még egy hetet, hátha fejreállnak

Ha bemenni nem is tudtunk, időnként azért megütötte a fülünket néhány foszlány. „Nekem nem kell természet, nekem pénz kell” – kiáltotta például egy nagyhangú férfi a gyűlésen, ahol végül mindenkinek két dologról kellett döntenie. 

photo_camera Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

Először is arról, hogy hajlandóak-e egyáltalán tárgyalni az ügyről, másodszor arról, hogy kizárólag pénzben vagy természetben, esetleg mindkettőben elfogadnák-e a kártérítést. Az egy-másfél órás gyűlés végéremindenki arra jutott, hogy csakis pénzt fogadna el,mondta Farkas Lilla a CFCF munkatársa, igaz, egyelőre nem mindenki tett hivatalos nyilatkozatot. Néhányan még bizonytalankodnak, mások pedig el se tudtak menni a megbeszélésre, így ők csak később tudják aláírni a papírt. Farkas szerint azért is gondosan kell megfogalmazni ezt a nyilatkozatot, nehogy aztán a másik fél megtorpedózhassa a kártérítési végrehajtást azoknál, akik belemennek a tárgyalásokba. 

photo_camera Farkas Lilla  Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

„Mit tanuljanak már ennyi idősen? Ezek már huszonéves meg idősebb emberek, a pénzből legalább fel tudják újítani a fürdőszobát” – hallottuk két kamasz fiútól, akik a perben ugyan nem érintettek, de a kapuban ők is arra vigyáztak, nehogy bemenjünk az udvarra.  

„Adunk még egy hetet nekik, hátha fejreállnak” – mondta a gyűlés után Berki Iván, akinek 21 éves lánya érintett a perben. „Utána megindítjuk a végrehajtást” – fogadkozott, ezt viszont a CFCF nem támogatja, hiszen a Kúria ítélete még hátravan, és egy számukra kedvezőtlen ítélet esetén több százezer forintot kellene visszafizetniük. Berki ennek ellenére eltökéltnek tűnt, azt mondta, van saját ügyvédje, aki segít neki a végrehajtás elindításában. 

photo_camera Berki Iván Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

Előfinanszíroznák a kártérítést

A gyűlésen szóba került az is, hogy Polgár András szombaton ötmillió forintot ajánlott fel a gyöngyöspatai roma családok megsegítésére, a kártérítések előfinanszírozását elősegítő pénzalap létrehozására. Arról, hogy pontosan mi legyen a pénz sorsa, Csemer Géza, a helyi roma önkormányzat elnöke egyeztet majd Polgárral. 

A felajánlásról szóló Facebook-poszt alatt néhányan további adományokat ígértek: