Keddig rossz marad a levegő Budapesten

Budapest
2020 január 26., 12:48

A Főpolgármesteri Hivatal vasárnap közölte, hogy fenntartják a budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Szombaton a légszennyező anyagok napi szintje a korábbiakhoz képest újra állandósult. A közlemény szerint Budapest levegője továbbra sem problémamentes, bizonyos vonatkozásokban továbbra is magasabb az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasoltnál. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap és hétfőn a légszennyezettség szempontjából nem valószínű érdemi változás. A levegőminőség várhatóan kedd estétől javul.

Ezért indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, ez a légszennyezettség olyan szintjét jelenti, amely veszélyt jelent az emberi egészségre, a lakosság különösen érzékeny csoportjára - gyermekekre, idősekre, betegekre.

  • Az egészségkárosító hatás irritálhatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. 
  • A lehetséges egészségkárosító hatások következményeként említették, hogy asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulhatnak orvoshoz, valamint nőhet a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. 
  • A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

A hivatal azt javasolja a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak, hogy kerüljék a nagy gépjárműforgalmú területeket, kerüljék a szellőztetést, a szabadban tartózkodást

A főpolgármester többi között arra kéri a lakosságot és a légszennyezőket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább válasszák a közösségi közlekedést, a szolgáltató, termelő létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.

A szmogriadó elrendelése esetén vagy annak megelőzéséért bevezetett, a mozgó légszennyező forrás - gépjármű - használatára vonatkozó forgalomkorlátozások vagy intézkedések megsértése 15 000 forint helyszíni bírsággal, illetve 30 000 forint pénzbírsággal sújtható.

Karácsony Gergely főpolgármester január 10-én rendelte el Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Szegeden már egészségtelen a levegő

Az országban többfelé továbbra is rossz a levegő a magas szállópor-tartalom miatt.  A Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap az MTI-vel azt közölte: Szegeden egészségtelen a levegő minősége. További tíz településen pedig kifogásolt a levegőminőség, ezek: Budapest, Esztergom, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Százhalombatta, Szolnok, Tatabánya, Tököl és Vác.

A meteorológia előrejelzés alapján a napokban várhatóan az egészségügyi határérték körül alakul a kismértékű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja. Kiemelték, hogy a helytelen lakossági tüzelés mellőzésével sokat tehetünk a környezetünkben élők egészségének megóvásáért. (MTI)