Rétvári elismeri, hogy a gyöngyöspatai családokat kár érte, szerinte csak a jóvátételen vitatkoznak

POLITIKA
2020 január 26., 10:00

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára vasárnap sajtótájékoztatót tartott a gyöngyöspatai kárpótlási ügyről, amin elmondta, hogy olyan helyzetről van szó, ami valamikor 2004 körül kezdődött, a Gyurcsány kormány időszakában, és az Orbán-kormány szüntette meg. Az államtitkár értékelése szerint mostanra már nem áll fenn a szegregáció az iskolában, ezt a bíróság is elismerte.

photo_camera Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Horváth László fideszes parlamenti képviselő a múlt héten jelentette be, hogy a Debreceni Ítélőtábla jogerős, másodfokú ítélete ellenére nem pénzben, hanem természetben, vagyis képzésekkel kárpótolnák azokat a romákat, akiket 2004 és 2017 közt elkülönítve oktattak a helyi általános iskolában. 

Vasárnap Rétvári is elmondta a kormány szerint a megfelelő kárpótlás nem a készpénz, hanem egy oktatási program, amivel az esélyeik az életben jobbá tudnak válni, ha a képzéseket, ha utólag is, de megkapják. Hozzátette, hogy „a Soros György által pénzelt alapítvány” nem a romák segítésében érdekelt, hanem hogy minél több pénzt próbáljanak a tankerületekből kisajtolni, és nem tudjuk, mire használni. 

Arra a kérdésre, mégis hogyan lehet pénzszerző egy pro bono ügyvédekből álló szervezet, Rétvári annyit mondott: a belső elszámolásról semmi információ nincsen, átláthatatlan. Nem tudja, pontosan ebből az ügyből vagy más ügyekből milyen perköltségre, átalányra jogosultak, „de más strasbourgi ügyekből tudjuk, hogy sok pénzt tudnak így bezsebelni”. 

Az államtitkár elmondta, hogy elindították az egyeztetést, levelet írt a tankerület jogi képviselője a felperes képviselőjének, hogy kezdjék el a természetbeni kártérítés, de az alapítvány nem volt partner ebben, és a felperes roma családok akaratáról sem adtak tájékoztatást, pertaktikai okokra hivatkozva. Úgy látja nem a nyíltság, nem az együttműködés, hanem a pertaktikai okok fontosabbak voltak a számukra.

Bejelentette, hogy a jövő héttől az érintett roma családokkal közvetlenül kezdenek egyeztetni, hogy mit szeretnének, milyen képzéseket szeretnének. Hozzátette, hogy minden ilyen képzésnek egy szintfelmérővel kell indulni, mivel pontosan meg kell határozni, hogy kinek mire van szüksége. Azt mondta, könnyen megközelíthető képzéseket fognak biztosítani, megemlítette a pszichés segítséget, idegennyelvi képzést, informatikai képzést, beilleszkedést segítő képzést, alapfokú végzettséget akár a híd programon keresztül legalább két szakképzés megszerzését. Biztosítanák a tananyagot, a vizsgadíjat és a tömegközlekedési költséget is. Elmondása szerint a tankerület és önkormányzat fog ebben segíteni, közreműködni.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a családokkal, akik nemet mondanak a  természetbeni kártéríésre, Rétvári csak annyit felelt, hogy „majd meglátjuk”, azt gondolja, hogy egy közvetlen konzultáció fog segíteni. „Mi elismerjük, hogy őket kár érte, nem is ennek nagyságrendjével vitatkozunk, hanem azon, hogy a jóvátétel miképpen történjen. A teljesítés módjában egyeztetünk a felperesekkel, és ha sikerül velük megegyezni, az teljesen jogszerű” - tette hozzá

Ugyanakkor arra nem válaszolt, hogy a költségeket csak az állam téríti, vagy az önkormányzatnak is lesz szerepe, ezt az egyeztetés végén fogja tudni majd megmondani.