A balközép sikeresen megállította Salvini szélsőjobbos nyomulását Emilia-Romagnában

politika
2020 január 27., 05:30

Az előrejelzések szerint a balközép Demokrata Párt és annak hivatalban lévő kormányzója nyerték a vasárnapi tartományi választást a gazdag észak-olasz Emilia-Romagna tartományban. Ez átlagos esetben kishír is alig lenne, hiszen Emiliát a második világháború óta kizárólag baloldali pártok irányították. Csakhogy ezúttal sokkal nagyobb volt a tét és szokatlan a kampány. 

Matteo Salvini bukott miniszterelnök-helyettes, az északi országrészben különösen erős szélsőjobboldali Liga vezetője ugyanis kéthónapos, igen intenzív kampányt folytatott, mondván, hogy a mostani helyi választásnak önmagán túlmutató tétje van. Méghozzá azért, mert ez szerinte egyfajta előzetes szavazás volt arról, hogy ki irányítsa legközelebb az országot: az ő pártja vagy a balközép PD, akik jelenleg Salvini korábbi koalíciós partnerével, a nem szélsőjobbos, de populista Öt Csillag mozgalonmal kormányoznak koalícióban országos szinten. 

Az előzetes számítások szerint Stefano Bonaccini, a PD hivatalban lévő kormányzója 51 százalékot, míg a Liga jelöltje, Lucia Borgonzoni 43-at kaphatott, az Öt Csillag-os Simone Benini pedig mindössze 4 százalékra számíthat. 

Salvini olyan szempontból magának kereste a bajt, hogy ő emelte meg a helyi választás tétjét így most már azt sem mondhatja, hogy ez egy helyi papírforma-eredmény. A vérbeli populistának ráadásul igen jól sikerült mozgósítania a szavazókat, hiszen a részvétel igen sokkal, nagyjából 20 százalékkal haladta meg az öt évvel ezelőttit.

Az eredményt a két érintett fél persze gyökeresen ellentétesen értékelte. A PD-t vezető Nicola Zingaretti szerint

"A Demokrata Párt lett a kulcsa szélsőséges Ligával szembeni alternatívának".

Salvini ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy büszke arra, hogy 75 éve először volt igazi verseny a tartományban.

Ezzel egyidőben még egy tartományi választást tartottak, ahol előre borítékolható eredmény született: a déli Calabriában a Berlusconi-féle Forza Italia kormányzójelöltje, Jole Santelli elsöprő győzelmet aratott. A PD eddigi kormányzója itt el sem indult, tavaly ugyanis korrupciós vádak miatt kellett lemondania.

(via politico.eu)